Wie is de nieuwe kroonprins van Saoedi-Arabië?

Koning Salman van Saudi-Arabië heeft zijn zoon, de 31-jarige Mohammed bin Salman al Saud, aangewezen als de nieuwe...

Lees ook

Koning Salman van Saudi-Arabië heeft zijn zoon, de 31-jarige Mohammed bin Salman al Saud, aangewezen als de nieuwe kroonprins.

De 81-jarige koning zet daarmee zijn neef opzij, Mohammed bin Nayef, die sinds 2015 in stelling was gebracht als troonopvolger. Dat zal de eerstvolgende familiebijeenkomst er vast niet gezelliger op maken.

© ANP

Het nieuws van de wissel verrast het conservatieve establishment in Saoedi-Arabië. De positie van de vorige kroonprins Bin Nayef (57, rechts), die als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk was voor de bestrijding van terrorisme, leek een uitgemaakte zaak. De nieuwe kroonprins staat door zijn leeftijd wel veel dichter bij de gemiddelde leeftijd in het land, die 27 jaar is. Naar Saoedische maatstaven is hij een hervormer die wil voorkomen “dat we eindigen als Noord-Korea.”

© BSR Agency

Mohammed bin Salman Al Saud is het oudste kind uit het huwelijk van koning Salman (links) met zijn derde vrouw, Fahda bint Falah bin Sultan. Hij studeerde rechten en werkte een paar jaar in het bedrijfsleven voor hij de linkerhand van zijn vader werd. Hij reisde veel en is een man van de wereld die voornemens is de contacten van zijn land ook wat wijder te spreiden.

Wat we verder van hem weten is dat hij er een opulente levensstijl op nahoudt: zijn idee van een impulsaankoopje is 537 miljoen euro betalen voor het superyacht Serene. Het betreft hier 134 meter pure luxe een drijvende droom met een nachtclub, spa, gym, 2 helipads, heli-hangar, klimwand, beachclub, meerdere zwembaden, een crew van vijftig man, een bioscoop en een onderwatergarage voor een duikboot, voor de miljardair die alles al heeft.

© Getty Images

Kersverse kroonprins Mohammed is al enige tijd de rijzende ster binnen de Saudische dynastie. Sinds zijn  vader, als tachtiger al behoorlijk op leeftijd, twee jaar geleden koning werd, heeft Bin Salman een bliksemcarrière gemaakt. Hij werd in de eerste plaats benoemd tot minister van Defensie. Onder zijn leiding voert Saudi-Arabië bombardementen uit op buurland Jemen. Ook het diplomatieke offensief tegen Qatar is vanuit zijn ministerie begonnen. En dat allemaal op witte slippers.

© ANP

Als hoofd van een economische raad is Bin Salman daarnaast de belangrijkste figuur in het economische beleid van het koninkrijk. Hij werkt aan een ambitieus lange termijn-project dat de Saudische economie los moet koppelen van de olie-uitvoer, traditioneel de belangrijkste bron van inkomsten van het land.

© BSR Agency

De benoeming van Bin Salman is goedgekeurd door de Raad van Trouw, een orgaan dat is samengesteld uit de afstammelingen van de vroegere koning Abdel Aziz ibn Saud, de stichter van Saoedi-Arabië. Van de 34 leden stemden 31 in met de aanstelling.

Lees ook: 

Openingsbeeld © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook