Staatsbezoek Italië: Máxima & Melodrama

De derde dag van het staatsbezoek van de Oranjes speelde zich af in Rome en Milaan, met zoveel programmapunten dat het e...

Lees ook

De derde dag van het staatsbezoek van de Oranjes speelde zich af in Rome en Milaan, met zoveel programmapunten dat het een wonder is dat er nog niemand is ingestort, ook gezien de zinderende temperaturen. 

Vaticaan

© PPE Agency / Nieboer

De dag begon in het Vaticaan. Het was voor het eerst dat een Nederlands staatshoofd een dergelijk officieel bezoek aan de kerkvorst bracht. Speciaal voor de paus had koningin Máxima zich vermomd als een besje uit een D&G campagne.

© Robin Utrecht / ANP

Natúúrlijk was het respectvol bedoeld, maar in het lang, in het zwart én in een sluier was toch wel erg veel melodrama voor de vroege ochtend. Zeker gezien het feit dat het Vaticaan er allang geen strenge dresscodes meer op nahoudt: de Queen ging gewoon in een lila pakje langs. En vrolijke paus Franciscus lijkt ons iemand die een iets vrolijker kleedje óók wel had weten te waarderen.  

Stamvader

© Robin Utrecht / ANP

Het koningspaar, dat de paus vorig jaar april privé ontmoette, ging ook naar de eeuwenoude Kerk der Friezen, aan de rand van het Sint Pietersplein. Willem-Alexander kreeg verder in de pauselijke bibliotheek een bevelhebbersstaf overhandigd die wordt toegeschreven aan Willem van Oranje, iets wat hem aandoenlijk ontroerde.

Prins Jaime

© Robin Utrecht / ANP

De staf, die in bruikleen wordt gegeven voor een expositie in het Nationaal Militair Museum, maakten de Spanjaarden in 1574 buit bij de slag op de Mookerheide en dook recentelijk weer op. Of de staf werkelijk van Willem van Oranje is geweest, moet nader onderzoek uitwijzen, aldus prins Jaime de Bourbon de Parme (links), de Nederlandse ambassadeur bij de paus. 

Oranje boven!

© ANP

’s Middags had in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Rome de ontvangst van de Nederlandse Gemeenschap plaats. Hierbij maakten Willem-Alexander en Máxima kennis met in Italië wonende en werkende Nederlanders.  Máxima had gelukkig haar zwarte lappen van zich afgeworpen en had zich laten inspireren tot een retro-Italiaans jurkje in de nationale kleuren, compleet met enorme oranje oorbellen, #landpromotie.  

Leonardo

© Koninklijk Huis

In Milaan verwelkomde burgemeester Giuseppe Sala het Koninklijk Paar in het Museo Cenacolo Vinciano, bij de muurschildering ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci, #mustsee.

Eataly

© Robin Utrecht / ANP

Aansluitend vertrokken de Oranjes naar de culinaire conceptstore Eataly. Daar kregen ze een rondleiding en bekeken een ‘show cooking class’ van een Nederlandse en Italiaanse chef-kok, die werken met producten uit eigen land.

Clinic

© Robin Utrecht / ANP

’s Avonds bezocht het koninklijk paar een voetbal clinic voor jeugdspelers uit de regio. Bij het evenement werken de KNVB, de Italiaanse voetbalbond en voormalige Nederlandse topspelers bij Italiaanse clubs samen. Hier praat Máxima, inmiddels wederom in het zwart met een hoog spiderwomangehalte en gewéldige oorbellen, met voetballer Edgar Davids.

Lees ook: 

Openingsbeeld © PPE Agency / Nieboer

Laatste nieuws

Zie ook