Queen’s Speech kort, krachtig en… anders

Geen koets, geen kroon, geen prins Philip (96): alles was vandaag anders aan de Queen's Speech, de Engelse Troonrede, vo...

Lees ook

Geen koets, geen kroon, geen prins Philip (96): alles was vandaag anders aan de Queen’s Speech, de Engelse Troonrede, voorgelezen door koningin Elizabeth (91).

Hare Majesteit verscheen zonder pracht en praal in een gewone auto, maar wél in koningsblauw met een forse hoed bij het Paleis van Westminster en de Houses of Parliament. Hoewel Hare Majesteit neutraal moet blijven, leek ze toch een hilarisch punt te maken met haar hoofddeksel. Afgaand op de gelijkenis met de Europese vlag is ze niet erg gecharmeerd van de Brexit en was dit haar manier om haar premier een beetje te trollen.  

Geflankeerd door haar bekommerd kijkende zoon kroonprins Charles én de kroon op een royal krukje las de koningin vervolgens de buitengewoon beknopte plannen van de regering May voor.

© ANP

Het was een wat onheilspellend beeld, na alle jaren trouwe dienst met de kroon op haar hoofd. Ook omdat er volgend jaar geen Queen’s Speech zal zijn: premier Theresa May zet in op een parlementaire sessie van twee jaar om hervormingen rond de Brexit in te voeren. En de vraag is toch of de dan 93-jarige koningin Elizabeth nog wel in staat zal zijn deze plicht voor de 65ste keer te vervullen.

Zieke Philip

© BSR Agency

Ook het gemis aan prins Philip legde een schaduw over de dag. De Queen was stoïcijns als altijd (‘Never complain, never explain’), maar zal aangeslagen zijn door de ziekenhuisopname van haar man, die altijd haar steun en toeverlaat is (en haar nog altijd aan het lachen kan maken). Philip is ‘uit voorzorg’ opgenomen met een infectie die voorkomt ‘uit een reeds bestaande aandoening’. Eerder gaf de hertog van Edinburg al aan het na 70 jaar wat rustiger aan te willen gaan doen: na de zomer gaat hij met pensioen. Op de foto zie je ze bij de Queen’s Speech van vorig jaar, zo ziet het er normaal gesproken uit.   

Verwende kroon

© ANP

De Imperial State Crown (keizerlijke staatskroon) had zijn eigen Rolls-Royce met chauffeur, bediende en bodyguard. Die begeleidde hem van de Jewel House in de Tower of London naar Westminster én weer terug. De Queen zal niet rouwig zijn geweest dat ze hem een keertje niet hoefde te dragen, want ze is niet dol op deze kroon, die ruim een kilo weegt. De kroon zal teleurgesteld zijn geweest: zo vaak wordt hij niet gelucht…   

Lees ook:

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook