Prins Harry’s Invictus Games naar Nederland?

Nederland moet proberen in 2020 het gastland te worden van de Invictus Games, volgens de Tweede Kamer. Wij zijn voor, wa...

Lees ook

Nederland moet proberen in 2020 het gastland te worden van de Invictus Games, volgens de Tweede Kamer. Wij zijn voor, want prins Harry willen we best twee weken over de vloer!

Prins Harry bedacht de Invictus Games, een snel groeiend internationaal sportevent voor gewonde oud-militairen. Hanke Bruins-Slot (CDA) heeft de Tweede Kamer zo ver gekregen om minister Schippers (Sport) te vragen om te inventariseren wat er nodig is om het veteranen-event naar Nederland te halen.

Sympathiek 

© Chris Jackson / Getty Images  

Het is geen gek plan: voor zoiets massaals als de Olympische Spelen lopen Nederlanders niet zo warm, maar deze sympathieke alternatieve Games hebben wat meer een menselijke maat. Bovendien sluiten ze goed aan bij het feit dat Nederland ook veel veteranen telt die gewond zijn geraakt bij vredesmissies. Op zich is alles qua faciliteiten en stadions aanwezig, het zal vooral om het financiële plaatje gaan. De foto is van de eerste editie: de Invictus Games zijn helemaal Harry’s ding, maar zijn broer prins William (links) en zijn vader kroonprins Charles (midden) staan voor honderd procent achter hem. 

Invictus lobby 

© Chris Jackson / Getty Images  

De eerste editie van de Invictus Games werd in 2014 in Groot-Brittanië gehouden, die van 2016 in het Amerikaanse Orlando. Daar is deze foto genomen. Dit jaar vinden ze plaats in Toronto, voor 2018 staat Sydney gepland. Bruins-Slot mikt voor een eventuele Nederlandse editie op 2020 “want dan is het 75 jaar na WOII, dat is een mooi moment.” VVD, D66, PvdA en veteranenorganisaties steunen het initiatief.  

Lees ook: 

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook