35 dingen die je nog niet wist over prins William (35)

Prins William viert vandaag zijn 35ste verjaardag en voor het kroonjaar van de hertog van Cambridge pakken we uit met 35...

Lees ook

Prins William viert vandaag zijn 35ste verjaardag en voor het kroonjaar van de hertog van Cambridge pakken we uit met 35 dingen die je nog niet van hem wist.

1 William is genoemd naar William of Gloucester, een jong gestorven familielid van de Windsors die tijdens WOII heel dicht bij de troonopvolging zat, om er vervolgens door de geboorte van prins Charles vandaan te worden geschoven. Charles was dol op deze neef, Diana vond William gewoon een mooie naam, maar kortte het af tot Wills.

2 Hij is op dezelfde dag jarig als wijlen filosoof Jean Paul Sarte, Ray Davies van de Kinks, Brandon Flowers van The Killers en Lana Del Rey.

© ANP

3 Zijn moeder prinses Diana gaf hem zijn koosnaam: Wombat.  Andere bijnamen zijn Big Willie, P. Willie, His Naughtiness, Prince of Wails. Die laatste stamt uit zijn kindertijd, als hij zich weer eens jammerend ter aarde stortte, maar wordt ten paleize nog wel eens gebruikt, als hij te veel mekkert over de ‘lastige media.’

4 In zijn jaren op Eton had hij een enorme poster van Pamela Anderson als Baywatch Babe aan de muur hangen. Food for thought: Kate zat in dezelfde periode op een meisjeskostschool en had daar een  poster van prins William boven haar bed hangen. Om alvast te wennen, zeg maar.

© Hola

5 Toen hij veertien was, ruilde hij Pamela in voor de aanzienlijk onschuldiger ogende Emma Bunton van de Spice Girls.

© ANP

6 Op zijn 16de moest William worden geopereerd aan zijn linkerwijsvinger, die hij had gebroken met rugby. De vinger werd ‘gestabiliseerd’ met pinnen en draad, maar is nooit meer helemaal de oude geworden.

© Elements Nightclub

7 Het klinkt meer als iets voor zijn broer prins Harry, maar toen William net achttien was, werd hij in een club in Bournemouth betrapt op handtastelijkheden met Braziliaanse danseres Ana Ferreira (links). “Hij heeft grote mannelijke handen en hij weet wat hij ermee moet doen,” zei ze tegen The Sun.

8 Eerder die avond had hij beweert dat hij Danny heette en wel vaker te horen kreeg dat hij zo op prins William leek. Het werkte niet echt, met een paar beveiligers op de achtergrond.

9 Hoewel hij de naam had dure cocktails te drinken ging Williams voorkeur vooral uit naar Stella Artois.

© Giphy

10 Voor Kate had hij vijf min of meer serieuze relaties met Rose Farquhar, Jecca Craig, Arabella Musgrave, Carly Massy Birch en Olivia Hunt. Met Jecca was hij erg close, ze zijn nog altijd bevriend.

11 Op St Andrews University stond hij ingeschreven als William Wales en liet zich door zijn vrienden Steve noemen, om onder de radar te blijven.

© Giphy

12 In tegenstelling tot andere royals is hij niet erg meertalig: naast Engels spreekt hij alleen een beetje Frans. Nu hoeft dat geen onoverkomelijk bezwaar te zijn, want Hare Majesteit’s Frans is ook niet briljant en ze redt zich er toch al 91 jaar mee. Attitude is everything.

13 Zijn favoriete boek is ‘Fledging Jason Steed’ door Mark A. Cooper “want dat is een typisch Brits jongensboek. Actie. Avontuur. Romantiek. Emotie. En een beetje humor”.

© Familie Middleton

14 De verkering met Kate had het in de zomer het zwaarst: in die van 2004 en 2007 gingen ze even uit elkaar. Deze is uit 2005, toen ze allebei geslaagd waren. 

© Getty Images

15 Hoewel zijn vader Charles op de hoogte was en de Queen Williams vriendin Kate Middleton al wel had ontmoet (en goedgekeurd), waren koningin Elizabeth en prins Philip best verbaasd toen hij kwam vertellen dat hij zich verloofd had, twee uur voor het stel dat aan de rest van de wereld bekend maakte. En ja, wij zouden ook nog even naar onze hand hebben gekeken, als we net De Ring van prinses Diana hadden gekregen. 

16 Zijn favoriete song is ‘Yesterday’ van The Beatles.

17 Als William en Kate ‘Ze spelen ons liedje!’ zeggen, bedoelen ze daarmee ‘I like the way you move’ van The Bodyrockers.

© Getty Images

18 Hij is geen beste kok: “Als ik probeerde indruk te maken op Kate, stortte ik me op uitgebreide diners en dan kon je er op rekenen dat ik iets liet aanbranden, iets liet overkoken en dat er iets vlam vatte.” Deze foto is van zijn gap year in Chili, in 2000, waar zijn eenpansgerechten best een succes waren. Misschien moet hij het gewoon simpel houden? 

19 Harry is de temperamentvolle van de twee broers, William de koppige. “Ik kan altijd met alles bij hem terecht,” zegt Harry. “We pesten elkaar genadeloos, maar we zijn ook zo close als alleen broers kunnen zijn. Maar hij is koppig. Als hij iets in zijn hoofd heeft, krijg je dat er niet zomaar uit.”

© Giphy

20 William is van mening dat hij van Harry kan winnen met armpje drukken: “Dat zou niet eens een wedstrijd zijn.”

© Giphy

21 In de nacht voor William trouwde sliep hij slechts een half uur: “Er waren al mensen op The Mall, die de hele nacht zongen en juichten. Dus het was een combinatie van dat, opwinding en mijn zenuwen dat ik amper geslapen heb. Ik was zo bang dat ik zou struikelen over mijn sporen.”

22 Hij is een groot fan van Ellie Goulding die zong op het huwelijk van William en Kate en ook al privéfeestjes opluisterde.

© Giphy

23 Het uniform waarin hij trouwde was speciaal ‘zweetproof’ gemaakt zodat hij er fris en fruitig bij kon staan in Westminster Abbey. Dat van broer Harry kreeg dezelfde behandeling. 

24 Hij draagt geen trouwring, dat is een persoonlijke voorkeur van hem.

25 Zijn vrienden in het leger kochten ruim souvenirs van zijn huwelijk in: maanden later kwam William in zijn locker nog theedoeken met zijn eigen gezicht erop tegen en kreeg hij steevast thee in de lelijkste mok die ze hadden kunnen vinden. Hoogtepunt in meligheid: een WC-brilsticker.

26 Prins William is dol op pizza, kippenvleugeltjes, gebakken aardappels in de schil, ouderwetse fruitcake en narretjescake: die laatste twee werden ook geserveerd op zijn bruiloft.

© Aston Villa

27 Zijn favoriete voetbalclub is Aston Villa, al sinds zijn eerste jaar op Eton.

28 Hij zegt: “Als ik een dag onzichtbaar kon zijn, zou ik vast in de problemen raken. Ik zou naar de redactie van een krant gaan om te horen wat ze allemaal over me beweren.”

29 Op de bruiloft van een vriend in 2013 brak Williams vriend Tom Inskip op de dansvloer met een iets te woeste beweging een tand van William af. Voor een aanstaande kroonprins en koning gaat de royal dentist ook midden in de nacht open, zodat het leed snel hersteld was.

© ANP

30 Voor een privéfeestje stuurden Kate en William uitnodigingen met daarop een foto van hun Madame Tussaud-beelden, #BritseHumor.

31 Hij geeft ruiterlijk toe geen beste danser te zijn: “Mijn vrouw kan me onder de tafel dansen.”

© Michael Middleton

32 Hoewel hij zijn leven al is omringd door honden, waren er slechts twee van hem. Als kind had hij een zwarte labrador, Widgeon, en tegenwoordig een Engelse Cocker Spaniël, Lupo.

33 Zijn officiële titel is ‘His Royal Highness Prince William Arthur Philip Louis, Duke of Cambridge, Earl of Strathearn, Baron Carrickfergus, Royal Knight Companion of the Most Noble Order of the Garter.’ Phew.

34 ‘Date night’ voor William is samen met Kate op het laatste moment een bioscoop inlopen, waar dan een discreet plekje voor hen is vrijgehouden.

© Getty Images

35 Als hij ooit koning wordt, wordt hij William V. William IV (1765-1837) stond bekend als de Sailor King omdat hij vooral bij de marine te vinden was. Hij voerde vele hervormingen uit: betere wetten voor de armen, kinderarbeid werd beperkt, slavernij werd in vrijwel het hele Britse Rijk afgeschaft en hij friste het kiesstelsel op. Geen slechte koning om naar te worden vernoemd, wel een vorst die geen wettige kinderen naliet, maar wel tien buitenechtelijke met actrice Dorothea Jordan, met wie hij twintig jaar samenwoonde. Hmmm.   

Lees ook: 

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook