Terugblik: 19 juni = 3 royal weddings

Het is een populaire huwelijksdatum, 19 juni. Liefst drie koninklijke paren kozen deze dag voor hun royal wedding. Hoe l...

Lees ook

Het is een populaire huwelijksdatum, 19 juni. Liefst drie koninklijke paren kozen deze dag voor hun royal wedding. Hoe liep het af met de koninklijke tortels?

Duitse Silvia Sommerlath ↑ trouwde op 19 juni 1976 met Carl Gustaf, destijds al drie jaar Carl XVI Gustaf, koning van Zweden. Silvia werd dus niet alleen mevrouw Bernadotte, maar ook meteen koningin. Het jonge stel was mateloos populair en straalde niets dan geluk uit: Carl Gustaf altijd knorrig welwillend, Silvia altijd stralend en met armen te kort om naar iedereen te zwaaien. Check ook even het aandoenlijke zakdoekje dat met een elastiekje onder haar mouw verborgen zat, voor eventuele bruidstranen. 

En nu?

© Getty Images

De jaren tachtig verliepen zeer happy voor het stel, dat hun paleisleven met kroonprinses Victoria, prins Carl Philip en prinses Madeleine vrij gul deelde met het publiek. Het volgende decennium was wat problematischer. Volgens het klassieke cliché van de mannelijke midlifecrisis begon de koning aan hobby’s zoals stripclubs, wilde feesten in nachtclubs en een affaire met een sexy zangeres. Eén en ander kwam in 2010 naar buiten in een onthullend boek. De koning was toen tijdelijk knorrig en ónwelwillend, het statement van het koninklijk huis luidde dat hij het met zijn familie had besproken en dat het hoofdstuk voor hen afgesloten was. Carl Gustaf (71) en Silvia (73) overleefden hun relatiedip, hervonden elkaar als trotse grootouders en happy seniors en zijn vandaag 41 jaar getrouwd. Je ziet dat de verhoudingen nog altijd intact zijn: zij straalt, hij is nog altijd knorrig welwillend. 

Edward & Sophie

© ANP

Vanwege prins Edwards onblusbare enthousiasme voor het theater en musicals hoopte heel gay Engeland in de jaren negentig eindelijk een vertegenwoordiger binnen het koninklijk huis te krijgen. Maar de prins koos voor Sophie Rhys-Jones, een zelfstandig PR-consultant die hij in 1994 leerde kennen bij een potje tennis. Ze trouwden op 19 juni 1999, het huwelijk was buitengewoon bescheiden in vergelijking met dat van zijn broers Charles en Andrew. Sophie werd bovendien geen prinses, maar kreeg de titel gravin van Wessex.  

En nu?

© Getty Images

Edward (53) en Sophie (52) kregen twee kinderen, Louise en James (hier op de achtergrond). Beiden maakten in het begin van hun huwelijk een potje van hun leven als werkende royals. Edward scoorde als filmproducent alleen als hij de privacy van zijn studerende neef William verstoorde met een cameraploeg. En Sophie liep in een News of the World-val, door zich tegenover een undercover reporter niet al te flatteus uit te laten over haar schoonfamilie. Sinds Edward en zij besloten verder te gaan als fulltime royals, zijn het model-Windsors die bovendien erg dol zijn op elkaar. Zoals Edward zich in een zeldzaam openhartig moment liet ontvallen: “Alles met Sophie is leuker dan wat dan ook zonder haar.” Misschien zijn ze niet de meest zichtbare leden van de familie, maar ze zijn zowel bij de Queen als bij het volk erg populair. En qua status komt het ook wel goed: als prins Philip er niet meer is, erft Edward de titel hertog van Edinburg van zijn vader en dat is meteen een van de hoogste titels van het land.  

Victoria & Daniel

© ANP

De relatie van kroonprinses Victoria van Zweden en Daniel Westling was er eentje van de lange adem. Al in 2001 werd het zoenen, pas in 2009 mochten ze zich verloven van haar vader koning Carl Gustaf. Wiens pogingen zijn dochter te koppelen aan wat dan ook van adel (prins Joachim van Denemarken was de gedroomde kandidaat) toen volledig waren uitgeput. Het stel trouwde in 2010, op dezelfde trouwdatum als haar ouders, in wat de grootste royal wedding sinds die van Charles en Diana was. De bruidegom stond stijf van de zenuwen, de bruid straalde en eenmaal op het paleisbalkon beland was het féést.

En nu?

© Kungahuset

Victoria (39) en Daniel (43) zijn samen zeer happy en een goed op elkaar ingespeeld team, wat geen wonder is na 9 jaar verkering. Samen kregen ze prinses Estelle (5) en prins Oscar (15 maanden) met wie ze wonen in Paleis Haga in Stockholm, door de Zweedse bossen sjouwen  en die ze samen ‘de grootste vreugde van ons leven’ noemen. Kortom, 19 juni is een huwelijksdatum waar duidelijk een zegen op rust.

Lees ook:

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook