Windsor spektakel: Trooping the colour

Goud, koetsen, paarden en de Windsors op hun mooist – niemand doet 'pump & circumstance' zo goed als de Britte...

Goud, koetsen, paarden en de Windsors op hun mooist – niemand doet ‘pump & circumstance’ zo goed als de Britten.   

Trooping The Colour is het event waarbij de persoonlijke troepen van koningin Elizabeth, de Household Division, een parade houdt en de koningin zelf het saluut afneemt. Dit ter ere van haar officiële verjaardag (haar échte verjaardag is in april).

© Chris Ratcliffe / ANP

Er deden ook dit jaar meer dan 1400 officieren en soldaten mee, met nog eens ruim 200 paarden. Meer dan 400 muzikanten marcheerden spelend langs als eerbetoon aan de koningin. Trooping The Colour is de belangrijkste ceremoniële dag in het koninklijk jaar voor de Windsors.

Blue & beeldig

© Chris Jackson / Getty Images

Een selectie van de koninklijke familie is per koets van Buckingham Palace over de The Mall naar de Horse Guards Parade in Whitehall gereden. Hare Majesteit, hier met echtgenoot prins Philip, was beeldig in lichtblauw en leek wat gemengde gevoelens te hebben over de rit. Slecht bewaard paleisgeheim is dat ze zich na de meest recente aanslagen zorgen maakt dat het voor haar toegestroomde publiek iets zal overkomen.  

Queens-to-be

© Chris Jackson / Getty Images

Aanstaande koninginnen Camilla, hertogin van Cornwall en Catherine, hertogin van Cambridge, deelden een koets. Kate zag een beetje pips, ze wordt snel een beetje wagenziek in een rijtuig. Camilla heeft nergens last van, die heeft een ijzeren gestel. 

Gebloemde Yorkies

© Chris Jackson / Getty Images

Prinses Beatrice en prinses Eugenie van York reden ook samen. De Yorkies zijn de laatste jaren wat weggezakt in de hiërarchie van de Windsors en laten zich de Trooping The Colour-kans om toch nog even te shinen als kleindochters van de Queen niet ontnemen.

© Chris Jackson / Getty Images

De blote armen van Eugie zijn erg zomers, maar niet erg gepast voor dit event. Wel krijgt ze bonuspunten voor haar elegante hoed. Wat betreft Beatrice: perfect voor de parade en godzijdank niet te fashion: Bea ziet er altijd op haar best uit als ze zich een beetje klassiek kleedt. Tegenover hen hun vader, prins Andrew, de hertog van York. Moeder Sarah Ferguson maakt sinds hun scheiding geen deel meer uit van de koninklijke familie.

A.s. koningen

© Chris Jackson / Getty Images

Kroonprins Charles en prins William reden in galatenue te paard mee in de stoet. William nam vorige week al de Colonel’s Review af, een van de grote repetities voor Trooping The Colour. Het was de eerste keer dat hij dat deed, normaal gesproken doet zijn vader het. Dat de heren steeds meer officiële taken verrichten is een teken dat de Queen alle vertrouwen heeft in aanstaande koning Charles III en zijn opvolger.

Paardenmeisje 

© Chris Jackson / Getty Images

Ook prinses Anne reed zelf in de parade, in vol ornaat met een steek die vast aanzienlijk prettiger zit dan een klassieke berenmuts. 

Stemmige brief

© The Royal Family / Facebook

De dag begon met een brief van de Queen, waarin ze aangaf ‘dat het normaal gesproken een dag was waarop er wat te vieren viel, maar nu moeilijk was te ontkomen aan de zeer sombere nationale stemming, na een opeenvolging van tragedies.’ Hare Majesteit doelde daarmee op de aanslagen in Manchester en Londen en de brand in de Grenfell flat. Daarna was het ‘business as usual’. 

© Chris Jackson / Getty Images

En ‘business as usual’ wil zeggen dat het hele gezelschap na de parade terugklepperde naar Buckingham Palace.

© Chris Jackson / Getty Images

En daar nog even het volk toewuifde en de luchtmacht zag overvliegen, voor ze zich op de tea stortten. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws