Folklore faux pas: Mette-Marit maakt misser

De royal dresscode voor een tuinfeest in Lillehammer? Voor kroonprinses Mette-Marit en koningin Sonja van Noorwegen is d...

Lees ook

De royal dresscode voor een tuinfeest in Lillehammer? Voor kroonprinses Mette-Marit en koningin Sonja van Noorwegen is dat een ode aan de plaatselijke traditionele klederdracht, ook bekend als bunad.

Koning Harald en koningin Sonja maken vanwege hun tachtigste verjaardag een jubileumtournee door het land en deden daarbij ook Hedmark en Oppland aan. Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit voegden zich in stijl bij hen, zodat het bij de dames wemelde van symbolische borduursels, traditionele sieraden en kraakhelder katoen.

© BSR Agency

Wel een beetje jammer dat Harald en Haakon zich er makkelijk vanaf maakten met een pak, want de Noorse mannelijke klederdracht mag er óók zijn. De Noorse royals ontvingen op in openluchtmuseum Maihaugen te Lillehammer honderden mensen voor een tuinfeest.

Ode aan de locals  

© BSR Agency

Koningin Sonja had zich even in de plaatselijke dresscode verdiept en droeg sieraden uit het plaatselijke Gubrandsdal, goed te herkennen aan zilver met hangende vormen en los hangende onderdelen.

Mega-broche  

© BSR Agency

Het borstkuras (een broche kun je dit amper nog noemen toch?) dat Mette-Marit draagt hoort óók bij de klassieke dracht, maar is meer in Hardanger-stijl. En dat gebied ligt echt een stuk verder naar het westen, zodat folklorepuristen onmiddellijk ontzet naar hun haar-ijzers grepen. Verder lag niemand er overigens wakker over: haar bunad was die van Asker, waar haar woonpaleis Skaugum staat: als kroonprinses mag ze naar hartenlust mixen en zo meerdere streken in het zonnetje zetten.

Bunad is hot 

© Kongehuset

De bunad is in opkomst in Noorwegen. Steeds meer jonge mensen hebben zo’n outfit in de kast hangen als uiting van hun identiteit, meestal in de stijl van de streek waar ze wonen. Dit is echter geen keiharde regel: de meeste meisjes beginnen met een bloemenbunad, geborduurd door hun oma of moeder, en die zien er allemaal anders uit. Deze droeg Mette-Marit toen ze belijdenis deed en was gemaakt door haar ‘mormor’, de moeder van haar eigen moeder. 

Geen kinderen 

© ANP

Opvallend was dat de kroonkinderen dit jaar ontbraken. Vorig jaar waren ze wel van de partij bij een tuinfeest, maar nu was ‘Ze moesten naar school!’ een excellent excuus om baldadige Sverre en puberprinses Ingrid Alexandra een klederdrachtmoment te besparen. Beiden zijn in de leeftijd dat ze er echt niets cool aan vinden, dus voor de royal PR was het wijzer om het bij twee volwassen bunaddragers te houden.  

Lees ook:

Openingsbeeld © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook