10 dingen die je wilt weten over Simeon van Bulgarije

Voormalig tsaar Simeon Borisov Saxe-Coburg-Gotha van Bulgarije wordt vandaag 80 jaar, reden genoeg voor een samenvatting...

Voormalig tsaar Simeon Borisov Saxe-Coburg-Gotha van Bulgarije wordt vandaag 80 jaar, reden genoeg voor een samenvatting van zijn nogal illustere leven.

1 Koning op zijn 6de

Als Simeon II was hij de laatste regerende Bulgaarse monarch. Het duurde slechts van 1943 tot 1946 en hij was nog maar zes jaar, zodat de royal autoriteit bij een drietal regenten lag. Van koning zijn kwam niets meer: in 1946 werd de monarchie afgeschaft en werd Simeon verbannen. Op dit zoete plaatje uit 1943 staat hij als kersverse koning met zijn grote zus prinses Marie-Louise. 

2 Oók republikein

© ANP

Nu is Simeon een type dat zich niet klein laat krijgen: in 1996 keerde hij terug naar Bulgarije, vormde daar de politieke partij Nationale Beweging voor Stabiliteit en Vooruitgang en was vanaf 2001 vier jaar premier. Waar hij zich in ballingschap hardnekkig Tsaar der Bulgaren bleef noemen, zweeg hij vanaf zijn terugkeer in alle talen over herstel van de monarchie en zwoer als gekozen staatshoofd de grondwet van de republiek Bulgarije te beschermen. Wat toch best een indrukwekkende draai is.

3 Respect!

Caption

In zijn hoedanigheid als minister-president bezocht Simeon Nederland én koningin Beatrix. Die hem nog uit haar jonge jaren in het adellijke circuit kende (waarover zo meteen meer), toen hij als royal kneus in ballingschap leefde. Het was dus even schakelen dat hij alsnog staatshoofd was geworden en dat ook nog op een democratische manier, wat toch wel een ultieme prestatie is in de ogen van iedereen die met een titel geboren is.

4 Levende legende

© Getty Images

Simeon is de laatste nog levende royal die geboren is met de titel ’tsaar’ en de enige nog levende royal die als voormalig koning staatshoofd werd door middel van democratische verkiezingen (de andere is wijlen koning Norodom Sihanouk van Cambodja). Hij draait nog altijd mee in het royal circuit en was onder andere met zijn vrouw Margretha te gast op het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden met Daniel Westling. Het stel was twee jaar later ook bij de bruiloft van kroonprins Guillaume van Luxemburg en gravin Stephanie de Lannooy.  

5 Lotgenotencontact  

© Royal House of Saxe-Coburg-Gotha

Simeon is het tweede kind van Boris III en Giovanna van Italië (het meisje is zijn grote zus Marie-Louise die niet in aanmerking kwam voor troonopvolging omdat ze – zucht – een meisje was) en groeide de eerste jaren van zijn leven op in het Vrana Paleis in Sofia. Na hun verbanning kwam de koninklijke familie eerst in het Egyptische Alexandrië terecht waar opa Victor Emmanuel III als voormalig koning van Italië ook al verbannen zat te wezen. Simeon studeerde er met kroonprins Leka van Albanië die óók al was afgezet. Je kunt wel raden waar het ’s avonds op de societyclub over ging, #royalfrusten

6 Spaanse zakenman

© ANP

In 1951 kreeg het Bulgaarse koninklijke gezin politiek asiel in Spanje. Daar las Simeon op zijn achttiende voor de vorm een proclamatie voor waarin hij meldde Tsaar der Bulgaren te zijn. Meer royal dan dat werd het niet: hij studeerde rechten en economie en ontpopte zich als een succesvol zakenman. Wel is het gezin altijd close geweest met de Spaanse royals en dan vooral generatiegenoten Juan Carlos en Sofia. Maar ook koning Felipe en koningin Letizia stonden Simeon en zijn familie bij, toen ze in 2015 prins Kardam moesten begraven. Voor de uitvaart rukte ook een contingent Oranjes uit

7 Ons kent ons

© BSR Agency

Intussen draaide Simeon zoals gezegd ook nog deels mee in het adellijke, want ons kent ons. Deze foto is uit 1954 voorafgaand aan een cruise op de Agamemnon, georganiseerd door koningin Frederika van Griekenland. Van links naar rechts: Victor Emmanuel van Savoie (verbannen), Juan Carlos van Spanje (niet meer verbannen, maar ook nog geen troonopvolger), Frederika (verbanning nog tegoed), Henri van Frankrijk (troonpretendent van een land dat al sinds de Franse Revolutie van 1789 als republiek kan worden beschouwd), Simeon van Bulgarije, kroonprinses Beatrix en kroonprins Constantijn van Griekenland, die nog een ballingschap tegoed had. Je ziet Beatrix een béétje kijken alsof ze echt absoluut geen zin heeft in deze koppelcruise, waarbij ze als aanstaande koningin van een stabiel land een royal partij uit duizenden was.   

8 De eerste familie K

© Royal House of Saxe-Coburg-Gotha

Simeon trouwde in 1962 Spaanse aristorate Doña Margarita Gómez-Acebo y Cejuela. Met Margarita kreeg hij zonen Kardam, Kiril, Kubrat en Konstantin en één dochter die à la de Kardashians niet aan een naam met een K ontkwam: Kalina.

© Royal House of Saxe-Coburg-Gotha

Alle kinderen trouwden later met Spaanse partners, Simeon en Margarita hebben 11 kleinkinderen waarvan er slechts twee een Bulgaarse naam kregen: de jongere generatie is volledig ‘verspaansd’.   

9 Gedeelde vergane glorie

© Noncho Illiev

Simeon werd door de dood van zijn verre achterneef prins Johannes Heinrich van Saxe Coburg en Gotha hoofd van het Huis van Saxe-Coburg en Gotha-Koháry, voormalige Hongaarse adel. Hij erfde zo ook nog twee kastelen in Slowakije. De rechten van het prinselijk huis van Koháry (geen echte macht, alleen een titel) heeft hij deels aan zijn zus prinses Marie-Louise van Bulgarije overgedaan, zodat haar vier kinderen uit twee huwelijken ook nog een band met een verleden hebben. Dit is Paleis Vrana in Sofia, nog altijd in Simeons bezit. 

10 Straks prins Boris?

© Getty Images

Simeons zoon en opvolger Kardam overleed zoals gezegd in 2015 als gevolg van een auto-ongeluk. Dat maakt zijn zoon Boris (19) de eerste in lijn voor troonopvolging, maar bij gebrek aan een troon zal Boris het te zijner tijd moeten doen met Hoofd van het Huis Saxe-Coburg-Gotha-Koháry worden. Dat besloeg ooit het keizerrijk van Habsburg, het koninkrijk van Portugal en Bulgarije en het keizerrijk van Brazilië. Maar bestaat nu dus eigenlijk nog uitsluitend in naam. Al hebben ze nog twee paleizen in familiebezit: het eerder genoemde Vrana in Sofia en Walterskirchen in het Oostenrijkse Poysdorf. Hoop doet leven.

Lees ook:

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws