Mogelijk uitstel Britse Troonrede, Queen ‘not amused’

De kans is groot dat koningin Elizabeth aanstaande maandag niet haar 'Queen's Speech', zeg maar de Britse Troonrede, kan...

De kans is groot dat koningin Elizabeth aanstaande maandag niet haar ‘Queen’s Speech’, zeg maar de Britse Troonrede, kan houden. Met dank aan het gemodder van premier Theresa May.

In de ‘Queen’s Speech’ kondigt Elizabeth jaarlijks de nieuwe plannen van haar regering aan in het parlement. Premier Theresa May, die bij de verkiezingen op 8 juni haar meerderheid in het parlement verloor, heeft volgens diverse Britse media meer tijd nodig om haar plannen op papier te zetten. Aangezien de koninklijke agenda al snel een jaar van tevoren wordt ingepland en Hare Majesteit niet houdt van improviseren, zou ze ‘not amused’ zijn over alwéér een wijziging. 

Kousenband gesneuveld 

2013 © Getty Images

Normaal gesproken is de Queen’s Speech in mei, maar Elizabeth heeft haar agenda al omgegooid vanwege de vervroegde verkiezingen waarmee May hoopte een grotere meerderheid in het parlement te krijgen. Er is een inkomend staatsbezoek van Felipe en Letizia van Spanje voor verschoven, net als de jaarlijkse bijeenkomst van de Orde van de Kousenband (de oudste en hoogste Engelse ridderorde) die eerder op 19 juni gepland stond. Het hof, de beveiliging en de politie zijn bovendien lichtelijk overspannen bij het idee dat zaterdag dat ándere massale Windsor-event Trooping The Colour wordt gehouden, om het hele ‘pump & circumstance’ circus maandag nog een keer dunnetjes over te doen.  

‘Paar dagen uitstel’

2016 © Getty Images

Om die reden werd al bekend dat de ceremoniële opening van het Britse parlement dit jaar versoberd is. Vanwege de vervroegde verkiezingen zou er te weinig voorbereidingstijd zijn voor een uitgebreide ceremonie. Gevolg daarvan is dat Elizabeth tijdens het voorlezen van de troonrede, wanneer dat ook plaats heeft, niet de kroon draagt. Ook wordt ze niet met een rijtuig, maar met de auto naar Westminster Hall gebracht. Volgens de BBC gaat het wat betreft de Queen’s Speech om ‘een paar dagen’ uitstel. Dat komt Elizabeth echter niet goed uit, de 91-jarige vorstin is van plan de paardenraces op Ascot bij te wonen. En iedereen weet dat het royal paardenmeisje, dat haar eigen zaken altijd zo vlekkeloos voor elkaar heeft, zich aan haar afspraken met dit hippische festijn wil houden, come what May. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Getty Images

 

Laatste nieuws