Vaderdag: wat kunnen royal papa’s verwachten?

Tekeningen, liedjes, ontbijt op bed – ook in de Europese paleizen kunnen vaders op Vaderdag het een en ander aan w...

Lees ook

Tekeningen, liedjes, ontbijt op bed – ook in de Europese paleizen kunnen vaders op Vaderdag het een en ander aan waardering van hun kroost verwachten.

De dochters van Zijne Majesteit zijn de tijd van de op school geverfde dakpan voorbij, dus het is even afwachten wat koning Willem-Alexander voor Vaderdag zal krijgen. We gokken op tegoedbonnen voor het honden uitlaten in de regen, een bestandje met hits uit de jaren tachtig om hem in te wrijven dat hij echt ontzéttend vijftig is en misschien een digitaal fotolijstje, want de man is dol op Amalia, Alexia en Ariane en kan ze vast niet vaak genoeg langs zien komen (behalve misschien als ze elkaar én hem als puber, tweenie en prepuber helemaal gek lopen te maken, #menselijk). 

Spanje

© BSR Agency

Waar koningin Letizia van Spanje de strenge ouder is, is koning Felipe toegeeflijker: hij maakt vaak grapjes met zijn dochters Leonor en Sofia, hecht wat minder aan ijzeren discipline en mag graag met de dames naar de Minions kijken, iets wat in Letizia’s ogen ‘geen erg educatief karakter’ heeft. Gezien de soberheid van de Spaanse koning kan hij rekenen op iets zelfgemaakts, zoals een verjaardagskalender met foto’s van het gezin. Hier heeft hij even een onderonsje  met zijn jongste, prinses Sofia. 

Zweden

© Getty Images

Prins Daniel trok altijd al veel met prinses Estelle op – zijn agenda is minder intensief dan die van zijn vrouw, kroonprinses Victoria – en dat is sinds de komst van prins Oscar alleen maar meer geworden, om Estelle af en toe ook even quality time te gunnen. Het dynamische duo gaat veel samen naar sportwedstrijden, duikt wel eens op in een pizzeria en kan alle liedjes van ‘Frozen’ samen meezingen in het Zweeds én Engels. Qua Vaderdag kan Daniel rekenen op iets uit de keuken: Victoria en Estelle zijn de royal versie van Heel Zweden Bakt. Oscar is inmiddels zo groot dat er ongetwijfeld een zelf gekraste tekening in zit. En dát zijn de leukste. 

Noorwegen

© BSR Agency

Kroonprins Haakon heeft momenteel heel wat te stellen met zijn bloedjes. Puberprinses Ingrid Alexandra is alles behalve enthousiast over de groeiende belangstelling voor haar persoontje. En prins Sverre is een schaamteloze grappenmaker die zich altijd wel door een officieel momentje weet te geeuwen of de dab doet op een paleisbalkon. Haakon kan er meestal wel om lachen, al knettert het soms ook op Skaugum. Wat betreft zijn vaderdagcadeau: Ingrid en Sverre hebben vast samen met hun moeder Mette-Marit iets voor een van Haakons vele sportieve hobby’s gekocht. 

Denemarken

© BSR Agency

Aan kroonprins Frederik is vaak af te zien dat hij vier kinderen heeft, die allemaal heel verschillend zijn. Christian is de serieuze oudste met wie hij vaak gaat zeilen. Isabella is een debutante-in-de-dop met wie hij popconcerten bezoekt. Aan Josephine heeft hij een alles behalve verlegen minidiva die graag het middelpunt van de aandacht is. En Josephine’s tweelingbroer Vincent is juist aan de introverte kant en heeft op zijn manier quality time nodig. Een man zou van minder voortijdig grijs worden. Frederik liet zich ontvallen dat hij blij is dat de twins inmiddels zelf kunnen fietsen, omdat hen naar school trappen wel erg zwaar begon te worden. Wat betreft zijn Vaderdagscadeau: de Denen zijn erg van de stukjes, dus we gokken op een lied dat in de vroege ochtend wordt gezongen, gevolgd door ontbijt op bed. 

Monaco

© Getty Images

“Ik doe vaak de vroege ochtend,” zegt prins Albert. “Dan ontbijt ik samen met de kinderen en ik probeer ook altijd ’s avonds te helpen met het in bed stoppen. Ze zijn heel leuk en heel ondernemend, je moet ogen in je achterhoofd hebben.” Gezien Alberts voorkeur voor gouden prullaria zou een door Charlene geregeld verguld sportwagentje voor op zijn bureau wel eens een goed gekozen cadeautje van de kinderen kunnen zijn, al zijn Jacques – hier in een goed gesprek met zijn vader – en zijn zus Gabriella inmiddels vast wel in staat een werkje te plakken of een tekening te maken. 

Engeland

Chris Jackson © Getty Images

William heeft al vaak gezegd dat zijn kinderen het belangrijkste in zijn leven zijn en dat gevoel lijkt wederzijds. Het Vaderdagsgeschenk van prins George, ook bekend als vroege en vooral actieve vogel,  zou zomaar een ochtend uitslapen kunnen zijn. En van Charlotte zit er vast wel een tekening in. 

België

© BSR Agency

Niemand zal van koning Filip van België beweren dat het een swingende man is, maar als íets hem toch ontdooid heeft en zelfvertrouwen heeft gegeven, zijn het zijn kinderen wel. Hij heeft er vier, hier zie je hem met zijn kloon Emmanuel in een goed gesprek verwikkeld, met allebei een stokstaartje op hun schouder in Pairi Daiza. Wat betreft festiviteiten zijn de zuiderburen zeer ingetogen en educatief verantwoord, het zou ons niets verbazen als de Belgische koning voor Vaderdag een voordracht en een muziekstukje voorgeschoteld kreeg.

Lees ook:

Openingsbeeld © Pascal Le Segretain / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook