Dus dáárom was koningin Victoria zo dik

Dat de legendarische koningin Victoria van Engeland (1891-1901) aan het einde van haar leven geen lichtgewichtje was, is...

Lees ook

Dat de legendarische koningin Victoria van Engeland (1891-1901) aan het einde van haar leven geen lichtgewichtje was, is duidelijk. En nu is historisch bewezen dat ook royals echte troosteters kunnen zijn.

Victoria was de over-over-grootmoeder van de huidige Queen en de laatste koningin onder wie het Verenigd Koninkrijk nog echt een wereldmacht was. “Toen ze een kind was, had Victoria een heel saai dieet van brood en melk, dat was voorgeschreven door haar zeer dominante moeder, de hertogin van Kent,” zegt voedingshistorica Annie Gray die onderzoek naar het menu van Hare Majesteit deed. “Victoria werd op haar 18de koningin, liet zich niets meer voorschrijven en at zich rond aan lekkernijen tot ze 58 kilo was.” Premier Lord Melbourne, haar vriend en vertrouweling, merkte op dat ze er ‘dik uitzag’, waarna Victoria met frisse tegenzin al het lekkers liet staan tot ze zo’n 44 kilo was. Vooral de champagne miste ze: daar was ze dol op. 

Rijk menu

© Frans Xaver Winterhalter / Royal Collection  

Toen Victoria trouwde met prins Albert woog ze dat nog steeds en hoewel ze in zeventien jaar negen kinderen van hem kreeg, bleef ze aardig op gewicht, zeker voor iemand die zo klein was. “Na zijn dood in 1861 zocht ze troost in eten en kampte ze vrijwel zeker met een zenuwinzinking,” zegt Gray. “In die periode kwam ze in korte tijd heel veel aan.” Geen wonder, gezien het gemiddelde dagmenu van de koningin die niet bekend stond om haar liefde voor lichaamsbeweging. Dit kwam er op tafel op de dagen dat ze zich inhield:  

  • Ontbijt Schapenkarbonaadjes en aardappelen, brood, toast, koekjes en beleg.
  • Lunch Lamskoteletjes, asperges, koud gevogelte, rijstpudding met kaneel, fruitcompote.
  • Diner Gepocheerde eieren en heldere kippensoep, gegratineerde tong en gebakken witvis, rosbief en kapoen met asperges, pasteitjes met bechamelsaus en gegrilde eieren, abrikozenflan, wafels met room.
  • Avondsnacks Vleeswaren en hartige taarten, vers fruit. 

Pittige dooreter

© ANP

Volgens historica Annie Gray miste Victoria de seks en intimiteit die ze met Albert had en viel terug op eten om zich prettig te voelen. “Als tiener bevond ze zich op het randje van anorectisch en sloeg zelfs opzettelijk maaltijden over,” aldus Gray. “Op latere leeftijd at ze met gemak zeven of acht maaltijden in een half uur. Eten met de koningin was afschuwelijk, want als zij klaar was, werden alle borden weggehaald. Een gast merkte later op: “De koningin at alles, zelfs kaas en een peer na het diner. Als je één gang op hebt, volgt meteen de volgende, zonder adempauze.” 

Levenslust

1893 © Royal Collection

“Haar gulzigheid in voedsel moet je zien als een aspect van haar levenslust,” zegt Gray. “Ze omarmde met heel haar hart alles wat de wereld haar aan voedsel te bieden had, haar hele leven. Daar verdient ze respect voor. Dat in Engeland curry een nationaal gerecht is geworden is te danken aan het feit dat zij het zo graag at.”

Royal bloomer 

© BSR Agency

Niet zonder gevolgen: de onderbroek van de koningin uit de 1890’s die in 2012 werd geveild was 127 cm breed. Victoria leek niet te worden gehinderd door haar gewicht: hoewel ze op het laatst door reuma minder mobiel werd, is ze er 81 jaar mee geworden en ze was tot het einde een vinnige dame en een mateloos populaire koningin.

Lees ook:

Openingsbeeld © Frans Xaver Winterhalter / Royal Collection  

Laatste nieuws

Zie ook