Genieten: het leven van de Oranjes op Soestdijk

Nu Soestdijk verkocht is en een andere bestemming krijgt, kijken we nog één keer met weemoed terug naar he...

Lees ook

Nu Soestdijk verkocht is en een andere bestemming krijgt, kijken we nog één keer met weemoed terug naar het leven van de Oranjes in hun witte paleis in Baarn.

De basis van het buitenverblijf stamt uit 1650,  grond is al sinds 1674 in handen van de Oranjes. Een rijke geschiedenis dus, al is Paleis Soestdijk nu vooral bekend als residentie van prinses en later koningin Juliana.

© BSR Agency

Het was het ouderlijk huis van de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina en een selectie boeren, burgers en buitenlui trok op Koninginnedag jarenlang als defilé voorbij aan het nogal krap bemeten bordes.

1979 © Getty Images

Zowel Juliana als Bernhard hebben er tot het laatst gewoond. Blader even mee in het familiealbum van de Oranjes.  

1937

© ANP

Het nieuwe sportpark en paviljoen achter het paleis Soestdijk werden speciaal voor Juliana en Bernhard aangelegd.

© ANP

Het interieur van het paviljoen was erg sober.

1938

© ANP

Er was een gym! En later werd er ook nog een zonnekamer (whatever that may be) en een indoor zwembad aangelegd. 

© ANP

En een filmzaal annex minitheater.  

1947

© ANP

Beschuit met muisjes voor alle prinsesjes ter gelegenheid van de geboorte van nieuw zusje Marijke, die later Christina wilde worden genoemd. Van links naar rechts prinses Margriet, prinses Beatrix, prinses Irene en de trotse vader, prins Bernhard.

1950

© ANP

De prinsessen van toen waren al even enthousiast over het fotomoment als de prinsessen van nu.

1952

© ANP

Beatrix met haar hondje Martin aan de achterkant van het paleis, waar een hoog terras lag.

1952

© ANP

Kersttableau: prinses Beatrix is de herder met de staf, prinses Irene speelt Maria.

1953

© ANP

Prinses Beatrix, prinses Irene en koningin Juliana luisteren naar een toespraak op de 15de verjaardag van prinses Beatrix. De Koninklijke Marechaussee schonk de prinses een beeldje voorstellend een danseresje. Enkele uren later wordt Nederland getroffen door de watersnoodramp

1954

© ANP

Toen was geluk nog heel gewoon: kerstviering op paleis Soestdijk met personeel en hofhouding. Koningin Juliana en prinses Marijke (r) delen kerstbroden uit.

1957

© ANP

Legendarische traditie was dat Juliana met kerst zelf warme chocolademelk inschonk voor het personeel. Beatrix (links) vond dat totaal niet waardig, het was zo’n beetje het eerste gebruik dat ze schrapte toen ze zelf koningin werd. Je ziet hier het wolkje ‘Affreus!’ al een beetje om haar heen hangen.  

1964

© ANP

Prinses Margriet, één dag eerder 21 jaar geworden, ontvangt deputaties van het Prinses Margriet Fonds en de Federatie Goud en Zilver, mét geschenken. It’s good to be a princess.

1965

© ANP

De verloving van prinses Beatrix en Claus von Amsberg werd gevierd met een kiekje op het gazon.  

1979 

© ANP

Een van de laatste bordesfoto’s van koningin Juliana. Na de troonwissel in 1980 bleef ze op haar geliefde Soestdijk wonen en had ze nog vijftien leuke jaren voor rond 1995 haar gezondheid begon af te nemen en ze steeds meer kampte met ‘geheugenverlies’. Daarna verscheen ze nog nauwelijks in het openbaar. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

 

Laatste nieuws

Zie ook