Prins Albert heeft straks méér Monaco

Het blijft behelpen, een land dat net 2 vierkante kilometer is. Om nóg meer rich & famous binnen de landsgren...

Lees ook

Het blijft behelpen, een land dat net 2 vierkante kilometer is. Om nóg meer rich & famous binnen de landsgrenzen te kunnen krijgen, pikt Monaco daarom een stuk zee in. As you do.

Prins Albert kijkt al reikhalzend uit naar de uitbreiding van zijn ministaatje. Hij is geen absoluut vorst, dus het is de regering die heeft besloten om uit te breiden. De Grimaldi’s zijn echter grootgrondbezitters in Monaco en zitten in werkelijk elke investering die er in het landje wordt gedaan. Dus reken maar dat het Offshore Urban Extension Project, een kunstmatig eiland dat voor de kust wordt gebouwd, Zijne Doorluchtige Hoogheid geen windeieren zal leggen. Hij heeft er persoonlijk toestemming voor gegeven én zijn zegen aan gegeven.  

Milieupaniek

© Bouygues Construction

Probleempje is wel dat Albert ontzettend voor het milieu is. En er voor de uitbouw van de prinselijke rots enig zeeleven moet sneuvelen. En laat het er nu net wemelen van de posidonia, een ecologisch belangrijk zeegras. Dat nu vlijtig wordt getransplanteerd naar twee andere plekken, eentje in het Larvotto reservaat, de andere aan de voet van de Fontveille. De aannemer stuurt bovendien zo’n beetje dagelijks een persbericht uit over de pogingen die worden gedaan om de biodiversiteit te waarborgen. Iets wat de milieubescherming niet gerust stelt, zodat Albert bemiddelt en royal fundraisers heeft voorgesteld. 

Monaco Cove

© Bouygues Construction

Daarnaast was er uiteraard veel gedoe met de miljardairs die nu vrij uitzicht op zee hebben. Die kijken straks eerst jaren tegen een bouwput aan en vervolgens tegen de nieuwe flats. Rumor has it dat wie wil verkassen straks eerste keuze krijgt in de nieuwe wijk, die vermoedelijk Monaco Cove gaat heten. Er komen een aantal vrijstaande villa’s met een eigen zwembad en een stel appartementencomplexen met gedeelde faciliteiten, voor wie slechts multimiljonair is. Of zoals dat in Monaco heet: een pauper.   

Geen starterswoning

© Bouygues Construction

Het nieuwe stuk Monaco wordt zo’n 6 hectare groot, voor de fundering wordt zand uit Sicilië gehaald  en het project gaat ruim 2 miljard euro kosten. Er zijn wat mokkende miljardairs die er een ‘gated community’ van wilden maken, maar daar heeft Albert een stokje voor gestoken.

© Bouygues Construction

Er komt een openbaar park, een Japanse tuin, een boulevard en een kleine haven die voor iedereen toegankelijk moet zijn. Nadrukkelijk dus niet voor de megayachts die ook zo graag voor anker gaan voor de kust. De prijs van de huizen en appartementen is met 50.000 euro per vierkante meter bepaald niet niveau instapwoning. De ‘laagbouw’ kan als vrijstaande villa worden opgeleverd of in deelappartementen. 

© Bouygues Construction

Monaco Cove moet in 2025 af zijn. Het is niet de eerste keer dat Monaco uitbreidt in zee, ook ‘bouwprins’ Rainier III, de vader van prins Albert, smokkelde op deze manier al wat hectares bij het vorstendom.

Zo ontstaat Monaco Cove 

Lees ook:

Openingsbeeld © Bouygues Construction

Laatste nieuws

Zie ook