Gouden bruiloft koningin Margrethe en prins Henrik

Koningin Margrethe van Denemarken en haar man prins Henrik vieren vandaag hun gouden bruiloft. En zoals alle mensen die...

Lees ook

Koningin Margrethe van Denemarken en haar man prins Henrik vieren vandaag hun gouden bruiloft. En zoals alle mensen die al 50 jaar samen zijn, hebben ze hoogte- en dieptepunten beleefd.

Hij was eigenlijk wat te min voor een kroonprinses, zij is ook zonder haar titel al een pittige persoonlijkheid. Ze vonden elkaar in gedeelde humor, eigenwijsheid en de eeuwige gezamenlijke zoektocht naar een asbak. De mooiste foto’s, van 50 jaar Deens royal huwelijksgeluk (met hier en daar een menselijk dipje).

1966

© BSR

Toen nog prinses Margrethe studeerde in 1965 economie in Londen toen ze daar de Franse diplomaat graaf Henri de Laborde de Monpezat leerde kennen. Een paar weken later zagen ze elkaar weer op het huwelijk van wederzijdse vrienden. Henri was aangenaam verrast dat Hare Koninklijke Hoogheid alles behalve saai was. En Margrethe vond Henri enig: net als zij rookte hij als een schoorsteen, hij kon goed dansen en hij had Franse flair, iets waar ze in het Deense hof niet mee verwend was. Zoals haar vader Frederick IX ater tegen haar zei: “Hij kwam, hij zag, jij veroverde.” Ze verloofden zich in 1966, Henri liet zijn naam verdeensen tot Henrik.

1967

© Getty Images

De festiviteiten rond hun huwelijk duurden vijf dagen, het daadwerkelijke huwelijk was op 10 juni. De bruid droeg Jørgen Bender, een favoriete ontwerper van haar moeder.

© BSR

Opvallend aan de jurk was de diamanten Margrietbroche die pontificaal in het midden zat en een oud en dierbaar familiestuk is. Margrethe wordt door intimi Daisy genoemd, ofwel margrietje / madeliefje.

Mooie bruid

1973

© BSR

Margrethe is net een jaar koningin van Denemarken en Henrik, gezegend met een buitengewoon gezond ego, heeft moeite met de nieuwe verhoudingen. Zeker als hij volgens het protocol of officiële momenten niet meer naast haar mag lopen, maar iets achter haar moet blijven. Zijn frustratie hierover zal chronisch blijken.  

1975

© Getty Images

Het stel krijgt twee kinderen: in 1968 kroonprins Frederik (rechts), een jaar later prins Joachim. Hier zijn ze op skivakantie in Noorwegen. 

1984

© Getty Images

Wintersport met het hele gezin. Prins Henrik is thuis de bepalende factor, waar gevoelige Frederik (tweede van links) meer onder lijdt dan zijn jongere, maar langere broer Joachim. Beide pubers proberen uit te stralen dat ze niet bij die vrouw met de strikjes in haar Heidi-vlechten horen, #hetzaljemoedermaarzijn.

2002

© ANP

In 2002 maakten Margrethe en Henrik een flinke crisis mee. Henrik baalde ervan dat zoon Frederik als troonopvolger een steeds prominentere rol kreeg en reisde mokkend af naar zijn kasteel in Frankrijk. “Ik voel me opzij geschoven, gedegradeerd en vernederd door op de derde plaats te worden gezet,” meldde hij aan volk en vaderland. “Ik ben al jaren de nummer twee van Denemarken en daar kan ik mee leven, maar ik wil na al die jaren dienst niet naar de derde plaats worden geschoven.” Het werd een rel van jewelste. Frederik deed ook maar wat hem werd opgedragen en wilde zijn vader niet voor het hoofd stoten. En Margrethe reisde haar bokkige man haastig na naar Caix, waar ze het bijlegden in gezelschap van hun geliefde teckels Evita en Célimène.

© Getty Images

Ze kwam hem later tegemoet door de nieuwe titel ‘graaf van Monpezat’ in het leven te roepen, die beide zonen kregen en wordt doorgegeven aan al hun kinderen. Zo leeft ook Henrik door in de Deense geschiedenis. In 2003 konden ze alweer zonder terughoudendheid schalks naar elkaar kijken. 

2008

© Getty Images

Een geblesseerde arm weerhoudt Henrik er niet van om te proosten op zijn vrouw met zijn eigen wijn. Margrethe is als altijd getooid met haar fashionable witte tasje, waarin ze uit het zicht haar geliefde sigaretten en aanstekers (meervoud, eentje als reserve) in mee torst. 

2013

© Getty Images

Bij de nieuwjaarsreceptie van 2013 ontstaat een nieuwe traditie: de koningin en de prins nemen er hun gemak van en laten het kroonprinselijk paar lekker staan. Het was een geste van Margrethe aan Henrik die niet meer zo lang kon staan. Het beviel haar echter uitstekend: ook nu ze tegenwoordig solo officiële events afwerkt, heeft ze daar graag een stoel bij.

2015

© ANP

Prins Henrik maakt een kiekje van zijn kittig poserende echtgenote bij de Prambanan tempel bij een bezoek aan Yogyakarta. Dit was het laatste jaar van Henrik als werkende prins, op 31 december ging hij met onmiddellijke ingang met pensioen. En pruilde toch nog even over zijn positie: “Het ergert me dat ik word gediscrimineerd. Denemarken, toch bekend als een sterk voorstander van gelijkheid tussen de seksen, heeft me laten zitten.” Met andere woorden: hij had koning-in-naam willen zijn, zoals Máxima in Nederland koningin is, zonder staatshoofd te zijn. 

2017

© Getty Images

Opvallend: na een jaar met pensioen te zijn geweest, wordt Henrik weer vaker in Denemarken gesignaleerd, aan de zijde van Margrethe. Zij noemt hem nog altijd “mijn beste vriend” en hij is complimenteus over haar: “Mijn bijzondere vrouw, die ik waardeer en respecteer, al meer dan 50 jaar.” Aaah.

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook