5 x koningin Máxima & het Holland Festival

Koningin Máxima opent vanavond het Holland Festival. De 'hogere cultuur' van dit festijn is vaak nogal doorbijten...

Lees ook

Koningin Máxima opent vanavond het Holland Festival. De ‘hogere cultuur’ van dit festijn is vaak nogal doorbijten, dus klampen we ons vast aan Hare Majesteit, die altijd voor een beetje glamour weet te zorgen.

Het Holland Festival (HF) is het grootste internationale podiumkunsten festival van Nederland. Elk jaar in juni worden op een groot aantal locaties in Amsterdam alle disciplines binnen de podiumkunsten getoond.

© ANP

Het betreft hier een riant aanbod van nieuwe kleren van de keizer artistieke uitspattingen waar Hare Majesteit haar zegen aan geeft. Vorig jaar droeg ze een vrolijke Natan en dat is ook meteen het enige wat we ons van die editie weten te herinneren. Hierbij een overzichtje Máxima en het Holland Festival, haar meest recente outfit staat onderaan – even doorscrollen, dus. 

2008: zomers

© ANP

In 2008 was toen nog prinses Máxima te gast op de slotavond van het Holland Festival bij het concert ‘La Pasion segun San Marcos’ met componist Osvaldo Golijov. Ze droeg bij deze top een bruingrijze satijnen broek die buitengewoon menselijk kreukelde.

2012: cape

© ANP

Was het Tom Ford die begon met de ingebouwde cape? Was het een oefening voor het jaar daarop? In 2012 rukte Máxima met buitengewoon veel highlights en dit besmettelijke gevalletje waarbij de bloemen beeldig kleurden. Ze was hier met toen nog prins Willem-Alexander aanwezig bij het  slotconcert bij van de 65ste editie van het Holland Festival in Het Concertgebouw.

2013: topper 

© ANP

Koningin Máxima – in een adorable cocktailjurk – en koning Willem-Alexander praten na afloop van de openingsvoorstelling van het Holland Festival met de spelers (VLNR) Alison Cook, Robin Adams, dirigente Susanna Malkki, regisseur Alex Olle en componist Luca Francesconi. Je ziet hier hoe de etiquette er bij Zijne Majesteit ingeramd is: hij houdt zijn wijnglas keurig aan de steel vast.

2014: casual crème

© ANP

Wederom Natan, ditmaal in de vorm van een slaapverwekkende crèmekleurige Natan: het is een pak met hier en daar een zwarte streep. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima worden hier verwelkomd door Nora de Bok voorafgaand aan de openingsvoorstelling van de 67ste editie van het Holland Festival bij het Nationale Opera & Balletgebouw.

2017 

© Evert Elzinga / ANP

Koningin Máxima – van jetlag van haar reis naar Vietnam was niets te merken – was aanwezig bij de openingsvoorstelling van het 70ste Holland Festival in de Gashouder van de Westergasfabriek in Amsterdam. Ze droeg een hippe jumpsuit van Roksanda (met dank aan Modekoningin Máxima) met een flamboyante slab kraag en serieuze bling erop gespeld.

© Evert Elzinga / ANP

Hare Majesteit had een avondje muziek uit 1610 voor de boeg. Met de opera Mariavespers van Claudio Monteverdi verzorgde De Nationale Opera dit jaar de openingsvoorstelling.

Lees ook

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook