Prinses Victoria over anorexia: ‘Ik haatte hoe ik eruitzag’

Kroonprinses Victoria van Zweden heeft in een tv-programma ter gelegenheid van haar aanstaande 40ste verjaardag openhart...

Lees ook

Kroonprinses Victoria van Zweden heeft in een tv-programma ter gelegenheid van haar aanstaande 40ste verjaardag openhartig gesproken over de periode dat ze aan de eetstoornis anorexia leed.

De prinses vertelde dat ze na haar achttiende haar ouders steeds meer ging ondersteunen in hun werkzaamheden. Om dat zo goed mogelijk te doen, ging ze steeds meer van zichzelf eisen. Het hielp niet dat ze meer in beeld kwam en dat er in de media ook meer over haar uiterlijk werd geschreven. In 1996 werd pijnlijk duidelijk dat de prinses, destijds vel over been, een eetstoornis had.

© Svenska Presse

“Ik voelde me destijds als een op hol geslagen trein die maar door daverde,” zei ze later. “Het maakte me zeer angstig. Ik haatte echt hoe ik eruitzag, hoe ik was. Ik, Victoria, bestond niet. Het voelde alsof alles in mijn leven en om me heen door anderen werd bepaald. Het enige wat ik zelf kon bepalen, was wat ik at.”

Goede hulp 

© Svenske Presse

Victoria vertrok naar Amerika om daar aan Yale te studeren en zich in relatieve anonimiteit te laten behandelen. “De ziekte was zo ver gevorderd dat ik wist dat ik hulp moest zoeken,” zegt ze. “Professionele hulp krijgen is heel belangrijk voor me geweest. Gewoon leren om gevoelens onder woorden te brengen, grenzen te stellen en mezelf niet tot het uiterste te pushen, wat ik altijd deed. Ik wilde altijd meer doen en meer zijn dan ik kon.”

Perfectionist  

© Kungahuset

De kroonprinses geeft toe dat de lat nog altijd hoog ligt voor haar. “Het vervelende daaraan is dat je nooit helemaal tevreden zult zijn,” zegt ze. “Maar het is ook weer niet helemaal negatief, natuurlijk, want het betekent ook dat de wil er is om me te ontwikkelen en mijn best te doen. En dat is wat me drijft om Zweden vooruit te helpen.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © Kungahuset

Laatste nieuws

Zie ook