Camilla over Diana-mania: ‘Ik wens het mijn ergste vijand niet toe’

Interviews geven royals zelden en dat maakt het extra bijzonder dat Camilla, hertogin van Cornwall (69), voor é&e...

Interviews geven royals zelden en dat maakt het extra bijzonder dat Camilla, hertogin van Cornwall (69), voor één keer openheid van zaken geeft over haar leven.

De wereld kent Camilla al sinds de jaren zeventig. Eerst als vriendin van kroonprins Charles, later als zijn maîtresse en de grote rivale van prinses Diana. En sinds 2005 als de vrouw van de prins van Wales, die langzaam maar zeker in de harten van de Britten is gekropen met haar aardsheid en haar vriendelijkheid.

Ray Mill

© PA Images

Ze heeft echter altijd iets voor zichzelf gehouden. Zo woont ze met Charles in Clarence House en zijn buitenhuis Highgrove, maar heeft ook altijd haar eigen huis Ray Mill in Wiltshire aangehouden. Daar ontspant ze zich in haar eigen omgeving zonder dat mensen ‘op haar letten’ en kan ze ’tot zichzelf komen’. Ze maakt er roerei op haar Aga en houdt er haar vijf kleinkinderen bezig. Ze is een fan van Scandinavische politieseries, lees graag boeken van Robert Harris en Susan Hill en titels van de Booker Prize lijst en is dol op Jack Russels Beth en Bluebell die ze uit het asiel haalde

Werkpaard

© Getty Images

Camilla werkt hard en legt veel werkbezoeken af waarbij opvalt dat ze altijd opgewekt is. “Soms sta je ’s morgen op en denk je dat je het niet aankan, maar je moet het gewoon doen,” zegt ze tegen The Mail on Sunday. “Op het moment dat je stopt, heb je geen puf meer en stort je in. Ik denk dat je leeft op adrenaline. Als je een positief mens bent, kun je zoveel meer doen. Voor de een is het glas altijd half leeg, voor de ander half vol. Ik blijf altijd hoopvol. Je moet gewoon doorgaan. Brits zijn!”

Barre tijd

© PA Images

In de tijd dat de toen nog met Andrew Parker-Bowles getrouwde Camilla haar affaire met Charles weer had opgepakt, was ze naar eigen zeggen ‘een gevangene in mijn eigen huis’ uit angst voor vijandige reacties van het publiek en persmuskieten. Die kenden geen grenzen, belden om de paar minuten aan en klopten op de ramen om haar naar buiten te krijgen.

© ANP

Diana Mania was destijds op een hoogtepunt, Camilla werd gezien als de ‘andere vrouw’ die stookte in een ‘sprookjeshuwelijk’. Het hielp niet dat Diana haar ‘De Rottweiler’ had gedoopt. Hier zie je de dames in 1980, toen ze nog geen idee hadden hoe hun leven in elkaar verstrengeld zouden raken.  

Het was vreselijk, een intens onplezierige tijd

Camilla bracht de tijd door met lezen en leren schilderen ‘al was dat laatste geen groot succes’. “Ik kon eigenlijk nergens heen,” zegt ze. “Dus besloot ik mijn tijd dan maar nuttig te besteden door alle boeken te lezen dit ik wilde lezen. De kinderen (ze kreeg met Andrew Tom en Laura) kwamen en gingen zoals altijd en dat gold ook voor goede vrienden. Maar het was vreselijk. Het was een intens onplezierige tijd en ik zou het mijn ergste vijand niet aandoen.”

© BSR Agency

Tom (links) en Laura (rechts) telden dagelijks het aantal paparazzi in de bosjes met de verrekijker die Camilla voor dat doel in haar badkamer had staan. Het waren er gemiddeld zes per dag. Nog altijd wil ze er niet over jammeren: “Ik ben opgevoed met het idee dat je niet moet klagen en niets hoeft uit te leggen. Niet zaniken, gewoon doorgaan.”

Geen studiebol

© PA Images

Hoewel Camilla – hier rechts naast haar grote zus Annabel in 1952 – zichzelf niet als ’taai’ zou willen omschrijven, geeft ze wel toe dat ze een sterk karakter heeft. “Dat moet ook wel om overeind te blijven, maar het komt ook voort uit mijn opvoeding. Ik kom uit een gelukkig gezin en kan niet zeuren over mijn jeugd, want die was idyllisch. Ik dank de hemel voor de manier waarop ik ben opgevoed met basisvaardigheden en manieren. Het klinkt, zeker nu, een beetje snobistisch, maar wij gingen op ons zestiende van school. Niemand ging naar de universiteit tenzij je echt een studiebol was. In plaats daarvan gingen we naar Parijs en Florence en leerden over het leven en cultuur en hoe je je met mensen moest gedragen en hoe je met ze moest praten. Dit was een integraal deel van mijn opvoeding en als ik dat niet had gehad, zou het royal leven me veel moeilijker zijn gevallen.” 

Hartelijk en grappig

© Getty Images

Tegenwoordig is Camilla op de Queen na de hoogste vrouwelijke royal in het Verenigd Koninkrijk. Jaarlijks legt ze meer dan 200 werkbezoeken af, waaronder vrij zware internationale officiële reizen met Charles. Ze remt zijn neiging tot overwerken af en heeft de afgelopen twaalf jaar laten zien waarom hij zo van haar houdt: Camilla mag dan misschien niet het toppunt van glamour zijn, ze is warm, hartelijk en grappig. “Humor is belangrijk,” zegt ze. “Lachen relativeert veel. Er zijn situaties waarin het moeilijk is niet de slappe lach te krijgen, zeker als iets helemaal mis gaat en iedereen even verstijfd staat. Dan is het zaak om te slikken en jezelf even hard te knijpen om niet te schateren.” 

Nieuwsgierig aagje

© Getty Images

Het helpt dat Charles echt van haar houdt (hij noemt haar ‘My darling wife’) en Camilla nieuwsgierig is. “Ik hou echt van mensen en wil altijd weten wat hen beweegt,” zegt ze. “Het leven van anderen is altijd zoveel interessanter dan dat van jezelf. Bij een officieel diner voel ik me bijna een psychiater, zoals ik iedereen uit zit te horen. Mijn team is soms geschokt als ik hun voorbereiding niet wil lezen, omdat ik dingen liever van de mensen zelf hoor. De verhalen die er langs komen, daar zou ik een boek over kunnen schrijven. 

Queen-in-waiting?

© Getty Images

Op 17 juli wordt Camilla 70 jaar. Gezien het feit dat de Queen 91 is, begint het tijdperk van koning Charles III steeds dichter bij te komen. Of Camilla dan koningin-in-naam wordt of hertogin-gemalin of een variant daarop, lijkt de pers meer bezig te houden dan haarzelf. Camilla zegt dat ze leeft bij de dag en niet nadenkt over de eventuele kroning van haar man: “Als ik het ooit hoog in mijn bol zou krijgen, zouden mijn vrienden zeggen: ‘Doe even normaal.'”

Lees ook:

Openingsbeeld © Chris Jackson / Getty Images

Laatste nieuws