Monaco: prinses Charlene schittert op Grand Prix

Afgaand op haar gezichtsuitdrukking – en veel mimiek heeft ze al niet – is de Grand Prix van Monaco niet pri...

Lees ook

Afgaand op haar gezichtsuitdrukking – en veel mimiek heeft ze al niet – is de Grand Prix van Monaco niet prinses Charlene’s favoriete royal momentje. Wat het des te verrassender maakt dat ze er dit jaar zo vrolijk bijloopt.

Ze doet zelfs mee in een korte film die Channel 4 maakt over het racefestijn. De Britse zender vroeg oud-racers David Coulthard en Mark Weber om commentaar te geven op de Grand Prix die dit weekend wordt gereden in de straten van Monaco. Het vorstelijke stel was wel te porren om er meteen een mini-documentaire van te maken. Zodra we de beelden hebben, zie je die hier op Beau Monde.

Prestige

Caption

De Monaco Grand Prix bestaat sinds 1929 en werd voor het eerst georganiseerd door Antony Noghès, met goedkeuring van prins Louis II, de overopa van de huidige prins Albert. Louis’ zoon Rainier III was beschermheer van het event, net als de huidige vorst. De wedstrijd wordt gezien als een van de belangrijkste en meest prestigieuze races ter wereld. Veel oud-racers wonen bovendien in Monaco, vanwege het gunstige belastingklimaat. Prinses Charlene en prins Albert prikken hier een vorkje met onder andere Coulthard en Weber en voor haar doen ziet Hare Doorluchtige Hoogheid er geanimeerd uit, zeker in vergelijking met…

2011: ‘Huh?’

© ANP

2015: ‘Bored!’

© ANP

2016: ‘Gaap’  

© ANP

Sensatie

© E. Mathon / Palais Princier

Samen met de Indianapolis 500 en de 24 Hours of Le Mans vormt de Grand Prix de Triple Crown of Motorsport. Wat de race uniek maakt, is dat het circuit door de smalle straten van Monte Carlo en La Condamine leidt. Bovendien bevat het parcours veel hoogteverschillen, een tunnel en scherpe bochten, wat de rit extra uitdagend maakt.

Pochen

© E. Mathon / Palais Princier

De Monaco Grand Prix is garantie voor spektakel, oorverdovende herrie, zinderende hitte en heel veel rijken der aarde die niet zozeer komen voor de auto’s, maar meer voor de zien-en-gezien-worden-factor. Wie een béétje mee wil tellen in miljardairsland ligt met een super yacht in de haven en nodigt ‘ons soort mensen’ uit, andere huren jaren van tevoren al voor topprijzen hotelkamers met een balkon aan de straatkant.

Royal Loge

© E. Mathon / Palais Princier

Op de bewoners van Monaco trekt de Grand Prix een behoorlijke wissel. Het duurt zes weken om het parcours op te bouwen en nog eens drie weken om het weer af te breken. Er is geen podium zoals bij andere races, maar meer een parkeerplaats (een ‘parc fermé). De eerste drie racers die over de finish gaan, laten hun wagen daar achter en lopen zelf naar de Royal Loge waar de prijzen worden uitgereikt door prins Albert. Hier zie je Charlene aan het woord in de mini-docu over de Grand Prix, haar jumpsuit is van Federica Tosi. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © BSR Agency

Laatste nieuws

Zie ook