Donald Trump doet een rondje royals

De eerste grote buitenlandse reis van de president van de Verenigde Staten zit erop, we vatten hier zijn ontmoetingen me...

Lees ook

De eerste grote buitenlandse reis van de president van de Verenigde Staten zit erop, we vatten hier zijn ontmoetingen met de royals die hij daarbij tegenkwam even samen.

Voor Trump was de reis, naast een geopolitieke must, ook een welkome afleiding van de problemen die het Witte Huis teisteren, met zijn vermeende contacten met Rusland voorop. We gaan ervan uit dat hij louter nobele en zuivere dingen dacht, bij zijn ontmoeting met koningin Mathilde van België. Die zich in haar minst uitdagende kleedje had gehesen, om schalkse uitspraken van de niet al te cultureel correcte wereldleider ferm de kop in te drukken. 

Saoedi-Arabië

© ANP

Circus Trump begon de tournee in Saoedi-Arabië, waar men de vliegtuigtrap speciaal voor deze gelegenheid hadden gestoffeerd, want de heer Trump is gevoelig voor dit soort zaken en vindt aluminiumtrappen maar armoedig.

© ANP

Als eerbetoon was ook de langste rode loper ooit uitgerold, wat Donald wat amechtig maakte in de hitte. Het was bovendien een hele tippel voor koning Salman van Saoedi-Arabië (81), die slecht ter been is. Het gezelschap moest dan ook even bijkomen in de terminal. Jawel, dit is het vliegveld van Riyad. Ongetwijfeld de VIP lounge, maar toch.

© ANP

Voor iemand zonder enige diplomatieke ervaring bracht Melania, in een zwart jumpsuit van Stella McCartney, het er niet onaardig vanaf. Haar enige slippertje was zich in gesprek met kroonprins Muhammad bin Nayef zo ontspannen dat ze haar benen over elkaar sloeg en de rode zolen van haar Louboutins te zien waren. De voetzolen tonen is een faux pas in deze streken . 

© ANP

Vervolgens ging het door naar het paleis, waar koning Salman bin Abdulaziz al-Saud (rechts) zijn gasten met lekkere hapjes verwelkomde in  Murabba Palace in Riyad.

© ANP

Hulde aan Melania die in ieder geval probeerde mee te doen. Trump verheugde zich hier duidelijk al op zijn meegevlogen steak die hij later zelf geserveerd kreeg. Met ketchup. Zucht.

Trump deed ook nog mee aan een traditionele zwaardendans, waarbij we hem niet op gevoel voor ritme hebben kunnen betrappen. Melania zag het met een nauwelijks verholen grinnik aan. 

Israël 

In Israël was geen royal te bekennen, maar trakteerde Melania de wereld wel op een inkijkje in het huwelijk van de Trumpjes, door op de rode loper zijn hand weg te meppen. 

Rome

© ANP

Officieel is de paus geen royal, maar als ‘prins van de kerk’ nemen we hem hier toch lekker mee. Ook al omdat hij en Trump eerder al stevig botsten . En de kerkvader niet al te subtiel zijn zelfgeschreven boeken over verdraagzaamheid als relatiegeschenk gaf. En olijk aan Melania vroeg wat ze hem toch te eten gaf (‘Potica?’) met betrekking tot Donalds weldoorvoede lijf. Potizza is zoete cake uit Melania’s thuisland Slovenië. Hoewel de dresscode van het Vaticaan aanzienlijk versoepeld is, kozen Ivanka en Melania Trump toch voor een look die niet zou misstaan in ‘The Addams Family’. Best opmerkelijk, gezien het feit dat ze in Saoedi-Arabië juist openlijk met onbedekt haar rondliepen. Hoe dan ook: we zullen nooit genoeg krijgen van Franciscus’ ‘Kill me now’ blik. 

België

© ANP

De laatste royal stop was in België waar The Donald werd ontvangen door koning Filip en koningin Mathilde. Filip keek gedurende het hele bezoek alsof hij heel Brussel én de Europese Gemeenschap én de NAVO achter zich had staan en dat wás ook eigenlijk wel zo.

© ANP

Mathilde liet even zien dat de ontvangstzaal van het koninklijk paleis groter was dan willekeurig welke ruimte in het Witte Huis.

© ANP

En Melania overtrof zichzelf in haar liefde voor matchy-matchy door bij haar beeldige geruite jas geruite schoenen te dragen, wat het ensemble een béétje F1 pitpoes maakte. Kortom mijnheer Trump, ga zo door – er zijn nog vele royals die u niet hebt ontmoet.

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

 

Laatste nieuws

Zie ook