Zweden: grote wens prinses Sofia in vervulling

Voor zwangere prinses Sofia van Zweden gaat een grote wens in vervulling: ze kan binnenkort eindelijk haar eigen huis in...

Lees ook

Voor zwangere prinses Sofia van Zweden gaat een grote wens in vervulling: ze kan binnenkort eindelijk haar eigen huis inrichten, want de renovatie van Villa Solbacken is bijna af.

Het was eigenlijk de bedoeling dat Sofia (32) en haar man prins Carl Philip (38) meteen na hun huwelijk de villa op het Stockholmse eiland Djurgården zouden betrekken. Het huis was echter erg vervallen en er bleek bovendien veel asbest in te zitten, zodat een snelle renovatie niet mogelijk was, tot grote teleurstelling van het stel.

Villa in verval

© Hollger Ellgaard

Hoogzwanger van prins Alexander verhuisde Sofia van het appartement in de stad dat ze jaren met de prins deelde naar een huisje op het terrein van paleis Drottningholm. Ze waren zo makkelijker te beveiligen en het appartement was bovendien aan de kleine kant met een kleintje erbij. Maar het verlangen naar ‘een eigen huis’ bleef. In hun huidige woning hebben ze zelfs niet eens alle verhuisdozen uitgepakt, in de wetenschap dat ze uiteindelijk alsnog naar hun droomhuis zouden verkassen.

Droomtuin

© Svenskdam

Nu staat prinses Sofia dus weer een verhuizing met een dikke buik te wachten, maar ze kijkt er vast naar uit om nu de kinderkamer en babykamer écht in te richten, met het idee er jaren van te kunnen genieten. Dit is de tuin van Solbacken in de jaren negentig.  

Bertil en Lilian 

© Svenskdam

Villa Sollbacken stamt uit 1930 en staat sinds 2013 leeg. Het was van prins Bertil die het in 1997 in zijn testament aan zijn petekind prins Carl Philip naliet, op voorwaarde dat zijn vrouw prinses Lilian, hertogin van Halland, er tot haar dood mocht blijven wonen.

© Svenskdam

Lilian staat hier in de karakteristieke serre aan de voorkant van het huis. Ze stierf in maart 2013.   

Opgeknapt

© Arild Vagen

Villa Solbacken, hier nog voor de renovatie, is aan de binnenkant vrijwel geheel gestript van latere aanpassingen, om het huis weer in 1930-stijl op te kunnen bouwen. Wel is de keuken en het sanitair geheel gemoderniseerd en moest de antenne wijken voor wifi: Sofia en Carl Philip zijn moderne royals, die ‘alles online’ willen. De exacte verhuisdatum is nog niet bekend, duidelijk is wel dat het stel er ruim voor de komst van hun tweede kind in zal trekken.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Kungahuset

Laatste nieuws

Zie ook