Japan: Royal wedding voor prinses Mako

Prinses Mako (25) staat op het punt zich te verloven met Kei Kumuro (25) en die stap zal grote gevolgen voor haar h...

Lees ook

Prinses Mako (25) staat op het punt zich te verloven met Kei Kumuro (25) en die stap zal grote gevolgen voor haar hebben.

Prinses Mako is de dochter van prins Akishino en prinses Kiko en een kleindochter van keizer Akihito. Kei leerde ze in 2012 kennen toen ze allebei studeerden aan de International Christian University in Tokio. Hij vroeg haar na een jaar al ten huwelijk, dus dat hebben ze knap voor de wereld verborgen weten te houden. Het wordt het eerste huwelijk van de vier kleinkinderen van de keizer.

Dit is Mako

© BSR Agency

Mako studeerde kunst en cultuur en is altijd al aan de avontuurlijke kant geweest voor een Japanse prinses. Zo zat ze als ‘exchange student’ negen maanden op de universiteit van Edinburg en haalde ze haar master in museumkunst en galeriebeheer in Leicester. Momenteel werkt de prinses als onderzoeker in het universiteitsmuseum van Tokio naast haar doctoraalstudie in diezelfde stad.

Wie is Kei?

© The Asahi Shimbun / Getty Images

Kei groeide met zijn moeder en grootvader op Yokohama, zijn vader is volgens hun buren gestorven toen hij nog een kind was. Hij ging als kind naar een internationale school. Later studeerde hij wetenschapsrecht aan Hitotsubashi University. Momenteel studeert hij rechten en werkt intussen al als assistent op een advocatenkantoor in Chuo Ward, een wijk in Tokio. Details over de verloving wilde hij niet geven: “Dat komt als de tijd rijp is,” aldus Kei tijdens zijn eerste, zeer korte kennismaking met de media.

‘Prins van de zee’ 

© The Asahi Shimbun

Verder lijkt Kei een modelschoonzoon te zijn. Op zijn 18de was hij een jaar lang toerisme-ambassadeur voor Fujisawa waar hij als ‘prins van de zee’ vooral het kusttoerisme promootte. “Levendig, sociaal en vriendelijk,” aldus zijn toenmalige chef Hiromi Arai.

© South China Morning Post

In zijn vrije tijd geeft hij Engelse les, hij speelt graag viool en hij houdt van skiën en koken. “Hij behandelt iedereen gelijk en is bij de leerlingen zeer geliefd, aldus Yasushi Abe, directeur van de school waar Kei les geeft. “Hij hoort hun problemen aan en probeert samen tot een oplossing te komen.” Keizer-idolaat Japan kan niet genoeg krijgen van Kei, de aanstaande verloving is dan ook veel in het nieuws.

© The Asahi Shimbun / Getty Images

Nu gaat in Japan alles wat met de keizer te maken heeft zéér zen, dus ook deze aanstaande royal wedding. De verloving staat voor half juni of nog later gepland, de bruiloft voor volgend jaar. Het is een grote stap voor Mako, want volgens de traditie worden vrouwen die met burgers trouwen buiten de keizerlijke familie gesloten. Officieel dan, privé blijven ze natuurlijk nog wel contact houden. Maar toch: van de ene dag op de andere geen auto met chauffeur, geen kamenier en geen hovelingen meer die alles opknappen en regelen. 

Mako Exit 

© BSR Agency

Mako (2de van links, links staat haar zusje prinses Kako, rechts van haar haar ouders prins Akishino en prinses Kiko, daarnaast kroonprinses Masako en kroonprins Naruhito) verliest haar status als keizerlijke hoogheid overigens pas nadat ze is getrouwd. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2014, toen prinses Noriko, dochter van prins Takamado (een neef van de keizer) Shinto priester Kunimaro Senge trouwde. Ook Akihito’s enige dochter prinses Sayako werd uit de Keizerlijke Huishouding gezet toen ze in 2005 een ambtenaar trouwde: zij heet sindsdien Sayako Kuruda.

Lees ook: 

Openingsbeeld © The Asahi Shimbun 

Laatste nieuws

Zie ook