Prins Philip: ‘Ik heb antieke koetsen total loss gereden’

Prins Philip (95), die voor royal spektakel zorgde door zijn pensioen aan te kondigen, zit voorlopig nog niet achter de...

Lees ook

Prins Philip (95), die voor royal spektakel zorgde door zijn pensioen aan te kondigen, zit voorlopig nog niet achter de paleisgeraniums, maar wijdt zich opgewekt aan zijn grootste hobby: drafsport. 

Hij nam het racen met paarden en een wagen op toen hij op zijn 50ste niet meer in staat was op niveau polo te spelen. “Ik was om me heen aan het kijken wat ik daarna eens zou kunnen doen, ik wist niet precies wat er allemaal was,” zei hij tijdens de Windsor Horse Show. “En opeens dacht ik: we hebben paarden en koetsen, waarom probeer ik dat niet? Dus heb ik vier paarden geleend uit de stallen in Londen en ben daarmee in Norfolk gaan oefenen. Daarna dacht ik: ‘Waarom niet?’

Hondenkar

Caption

De hertog van Edinburgh zette de drafsport in Engeland op de kaart, maar rijdt zelf sinds zijn 80ste niet meer in wedstrijdverband. “Het is best een ruige sport,” zegt Philip. “Alle karren en koetsen waarmee ik reed, waren antiek. Ik heb er heel wat total loss gereden. Er was er eentje die we de Balmoral hondenkar noemde, die staat nog steeds in de stallen. Hij moest elk jaar opnieuw worden opgebouwd omdat ik hem met regelmaat in elkaar reed. Uiteindelijk heb ik in de werkplaats van Sandringham een exemplaar laten maken dat zo goed als onverwoestbaar is.” 

Obstakels

1974 © PA Images

Zijn beste herinnering aan zijn racedagen? “Ik ben hier wel eens in het water gevallen,” aldus de krasse knar. Een favoriete oefening had hij niet: “We moesten ze gewoon afwerken, ze waren allemaal wel. Ik weet niet waarom, maar ik deed het altijd best goed bij de dressage. Obstakels daarentegen, waren niet mijn sterkste punt.”

Prijs!

© PA Images

Philip en zijn vrouw koningin Elizabeth slaan de Windsor Horse Show nooit over, het is een van de hoogtepunten in de royal agenda, zo’n beetje in de tuin van Windsor Castle. Hare Majesteit kwam niet alleen haar man aanmoedigen, maar won ook een beker omdat haar paard Barber’s Shop de RoR Tattersalls Thoroughbred Ridden Show Horse Championship won. Haar wat misprijzende blik is misleidend: Hare Majesteit heeft de gewoonte geconstipeerd te ogen als ze aangedaan is.

Lees ook:

Openingsbeeld © PA Images

 

Laatste nieuws

Zie ook