Te koop: kluskasteel van prinses Beatrix

Het is een opknappertje, maar toch: Huis ter Horst staat te koop, inclusief enorme tuin en slotgracht. Wel even 50.000 e...

Lees ook

Het is een opknappertje, maar toch: Huis ter Horst staat te koop, inclusief enorme tuin en slotgracht. Wel even 50.000 euro erfpacht per jaar afrekenen met prinses Beatrix.

Huis ten Horst in Voorschoten is tussen 1863 en 1876 gebouwd als jachtslot voor prins Frederik. Het ligt op de grond van de Horsten, eigendom van prinses Beatrix, vandaar de erfpacht.

© PPE Agency

Het kasteeltje moet zo’n 700.000 euro opleveren, maar volgens kenners moet er zeker voor 2 miljoen euro aan worden gerenoveerd (energielabel G…) dus echt een koopje is het niet. Maar een eventuele nieuwe eigenaar mag zich wel een verre buur van koning Willem-Alexander en koningin Máxima noemen.

Verzoener  

© Wikimedia

Prins Frederik was de tweede zoon van koning Willem I en Wilhelmina van Pruisen. Hij werd geboren in Berlijn en stond binnen de Oranjes bekend als bruggenbouwer en verzoener.

Feestpaleis 

© Wikimedia

De laatste keer dat Frederik in het openbaar verscheen was bij de doop van zijn achternichtje Wilhelmina, de overoma van koning Willem-Alexander in 1880. Het jachtslot deed later dienst als ‘feestpaleis’ van prins Bernhard, de opa van de huidige koning.

Huis ter Horst 

© Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op de plek waar het neogotische kasteeltje staat woont al sinds 1200 Nederlandse adel. Op de tekening van Andries Schoemaker zie je hoe het er rond 1725 uitzag.

© Goodness Shamrock

De prijs van Huis ter Horst  is de afgelopen jaren sterk gezakt. Beatrix verkocht het in 2008 voor iets meer dan twee miljoen aan handelaar Willem Diederik Mak van Waay die meende het met dubbele winst te kunnen verkopen.

© Goodness Shamrock

Toen dat niet lukte, zakte de prijs gestaag. Sindsdien hebben er krakers ingezeten en is het eigendom van vastgoedbedrijven Midvast BV en Vastibius die het voor twee ton kochten. Echt iets voor een handige liefhebber, dus.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin Utrecht / ANP

Laatste nieuws

Zie ook