Aangrijpend: Máxima’s 15de Dodenherdenking

Het is zonder enige twijfel de plechtigste ceremonie van het koninklijk jaar: de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam....

Lees ook

Het is zonder enige twijfel de plechtigste ceremonie van het koninklijk jaar: de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam.

Vanavond legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Op dat moment vertegenwoordigen ze eigenlijk heel Nederland en dat is een moment dat vraagt om majestueuze waardigheid en ingetogenheid. Al is bij een gevoelsmens als Máxima ook altijd intens medeleven te zien.

2017 © Robin Utrecht / ANP

Máxima was er vanavond voor de 15de keer bij. Haar eerste keer was in 2002, toen ze net drie maanden kroonprinses was. Jaren doorliep ze de ceremonie in het kielzog van toen nog koningin Beatrix. Die in 2010 een sterk staaltje ‘Je maintiendrai’ liet zien door na de schrik die de Damschreeuwer veroorzaakte gewoon terug te keren om de herdenking af te maken.

Sinds 2013 staat Máxima zelf vooraan met haar man: het was destijds hun eerste publieke optreden als koningspaar. Een selectie van de aangrijpendste momenten van de afgelopen 15 jaar, waarin je haar ziet groeien, ook in deze moeilijke rol.

2002

© ANP  

2006

© ANP  

2009

© ANP  

2010: wég! 

© ANP  

2010: en weer terug 

© ANP  

2013

© ANP  

2016

© ANP  

2017

© Robin Utrecht / ANP

 

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP  

Laatste nieuws

Zie ook