Máxima in Taminiau voor diner op de Dam

Ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag heeft koning Willem-Alexander samen met koningin Máxima 150 burgers op...

Ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag heeft koning Willem-Alexander samen met koningin Máxima 150 burgers op het Paleis op de Dam ontvangen voor een diner.

Het koningspaar arriveerde wat eerder dan verwacht – meivakantie, minder files? – en poseerde even voor de pers. Máxima droeg voor het diner met de onderdanen een prachtige nieuwe japon van Jan Taminiau, die ook haar kleding op Koningsdag leverde.

© Remko de Waal / ANP

Het betreft een zeer koninklijk ontwerp, met rijke borduursels en veel gouddraad. Toch leuk dat ze niet heeft beknibbeld op het ‘burgerdiner’. 

Hartelijk welkom 

© Remko de Waal / ANP

De genodigden vieren dit jaar ook allemaal een kroonjaar en werden door het koninklijk paar persoonlijk begroet. De oudste gast was honderd, de jongste twintig en het gezelschap was een dwarsdoorsnede van de samenleving. Hoewel hier en daar de zenuwen ervan af spatten, was de sfeer toch vooral vrolijk, afgaande op de foto’s.

Chic gedekt

 

In het paleis was gedekt met koninklijke pracht en praal.

 

Het menu!

 

Voor de koning is dit nog niet het einde van de festiviteiten rond zijn verjaardag. Morgen staat er nog het een en ander gepland voor vrienden, waaronder veel Europese royals. Er worden zo’n 300 gasten verwacht.  

Sfeerimpressie

50 uur open 

Het paleis is vanaf vanavond vijftig uur onafgebroken open voor de gelukkigen die een gratis toegangskaartje konden bemachtigen. In het paleis is de tentoonstelling ’50 jaar’ te zien. De expositie laat de nooit eerder getoonde en om die reden veelbesproken doctoraalscriptie van Willem-Alexander zien. Verder zijn onder meer de trouwjurk van koningin Máxima, de flipperkast die de prinsen tot hun beschikking hadden in paleis Huis ten Bosch, het ruimtepak van André Kuipers en de opgezette stier Herman te bezichtigen. Het is dus een mix van de tijdgeest van de afgelopen 50 jaar en privébezit van de Oranjes. Wegens overweldigende belangstelling is de tentoonstelling verlengd tot en met 14 mei, zij het dan wel voor betalende bezoekers.

Royal gids 

© Remko de Waal / ANP

Heel grappig was dat Máxima zelf een rondleiding gaf bij de tentoonstelling en er duidelijk iets te lachen viel bij haar trouwjurk.

Gigapixel

© Remko de Waal / ANP

Honderden mensen, waaronder de Paleisgasten, zijn als afsluiting op de foto gegaan met koningin Máxima en Willem-Alexander na afloop van het feestelijke diner. De groepsfoto wordt een gigapixel-foto waarin zover kan worden ingezoomd, dat iedereen op de foto zichzelf kan terugvinden.

Lees ook:

Openingsbeeld © Remko de Waal / ANP

Laatste nieuws