Queen’s Speech wordt saaiste ooit…

Normaal gesproken is de Queen's Speech (te vergelijken met de Troonrede) een hoogtepunt in pracht en praal. Dit jaar? Ha...

Normaal gesproken is de Queen’s Speech (te vergelijken met de Troonrede) een hoogtepunt in pracht en praal. Dit jaar? Hare Majesteit (91) zet niet eens een kroon op…

Geen koets, geen enorme stoet, geen staatsrobes: koningin Elizabeth gaat voor een sterk versoberde ‘Opening of Parliament’ dit jaar. Reden: de onverwachte verkiezingen die premier Theresa May voor 8 juni heeft uitgeschreven, om een grotere meerderheid achter zich te krijgen bij haar Brexit-onderhandelingen. 

‘Overdosis P&C’

© Getty Images

Als gevolg hiervan is de opening van het Engelse parlementaire jaar nu naar voren gehaald en gepland op maandag 19 juni. Dat is erg kort op het jaarlijkse Trooping The Colour evenement op 17 juni, waarop de verjaardag van de monarch wordt gevierd. Ook hierbij is sprake van eindeloze parades met paarden en militairen, het zou niet haalbaar zijn om beide ceremonies zo kort op elkaar te oefenen en uit te voeren. Men spreekt van ‘een overdosis Pump & Circumstance’.   

Kousenband exit

© Chris Jackson / Getty Images   

Ook de ceremonie van de Orde van de Kousenband – de hoogste orde in Engeland – gaat niet door, wat ons berooft van de kans om Elizabeth weer eens in haar most fabulous pluimen te zien. Omdat dit jaar toch al alles anders is, gaat ook meteen de traditionele dresscode over de schutting. Hare Majesteit ‘komt in haar eigen auto, in daywear, met een hoed’,  aldus Buckingham Palace. Met dank aan Theresa, dus. Lekker dan. 

Monsterkroon

© Getty Images

Het zal voor het eerst in meer dan veertig jaar zijn dat de koningin niet met de Imperial Crown op aan het speechen slaat. De kroon  – 2868 diamanten, 273 parels, 17 saffieren en 17 smaragden – is er overigens wel bij, maar wordt het parlementsgebouw binnengedragen, samen met haar staatszwaard en andere regalia. Hare Majesteit zal er niet rouwig om zijn de kroon een jaartje over te slaan: het ding is erg zwaar en ze heeft er naar verluidt al sinds haar kroning een beetje de pest aan. Hier mag ‘ie bijna af en je ziet dat ze daar opgetogen over is.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws