Queen Mum verklaarde Diana persona non grata

De Queen Mum (1900-2002) mag dan een poezelig oud dametje hebben geleken, ze had ook een bitse kant en daar maakte voora...

Lees ook

De Queen Mum (1900-2002) mag dan een poezelig oud dametje hebben geleken, ze had ook een bitse kant en daar maakte vooral prinses Diana kennis mee.

“De koningin-moeder had een blik die vuur kon doen bevriezen,” zegt Major Colin Burgess, die jarenlang diende als  adjudant van de oud-koningin (moeder van de huidige Queen) en veel in haar aanwezigheid was. Hij schreef er het boek ‘Behind Palace Doors’ over.

“Ze was van een andere generatie en woedend dat Charles – nota bene haar lievelingskleinzoon – in een tv-interview had toegegeven dat hij Diana ontrouw was geweest. Ze zei: ‘Sommige dingen kun je beter voor je houden’,” aldus Burgess.

Dol op oma

© Getty Images

Volgens de adjudant van de Queen Mum was Charles veel doller op zijn oma dan op zijn moeder. “Alle formaliteiten rond de monarch zorgden ervoor dat hij, hoe graag hij dat ook wilde, maar moeilijk dicht bij zijn moeder kon komen,” zegt Burgess. “Als hij mij zag, had hij het alleen maar over zijn oma en nooit over zijn moeder.”

 

Ik heb Diana’s naam nooit meer uit horen spreken in het bijzijn van de Queen Mum

 

Waar de Queen Mum alle tijd van de wereld had voor Charles, had ze niets met Diana. Toen ze nog getrouwd waren, tolereerde ze de prinses van Wales. Maar na hun scheiding verklaarde de oud-koningin Diana tot persona non grata, omdat die in haar ogen niet loyaal was geweest aan de Windsors. “Ik heb haar naam nooit meer uit horen spreken in het bijzijn van de Queen Mum,” zegt Burgess. “Zelfs niet nadat Diana was verongelukt.’

1982 © British Monarchy

Burgess omschrijft hoe de hofhouding werd gespleten door de scheiding van Charles en Diana en hovelingen werden gedwongen om een kant te kiezen. “Diana zinde op wraak,” zegt Burgess. “Charles klaagde alleen maar dat de media haar kant koos. Er zijn heel wat voorwerpen door de lucht gevlogen in het paleis. Hij gooide ook dingen naar zijn personeel, als hij dacht dat ze iets gênants gelekt hadden. Ik had destijds nog niet voor het dubbele van mijn salaris dat ik in Clarence House verdiende voor de kroonprins willen werken.”

‘Job from hell’

1984 © British Monarchy

Voor Diana was eveneens ’the job from hell’ want volgens Burgess zat die op het randje van een zenuwinzinking: “Ze ging vaak in haar eentje Londen in. Zonder beveiliging. Enorme paniek op Kensington Palace, waar dan de jacht op haar werd ingezet. De chauffeur van de Queen Mum zag haar zo ooit in haar eentje in Chelsea, bij een zebra. Hij stopte en zei: ‘Ma’am, nu meteen instappen.‘ Dat deed ze, zo werd ze teruggereden naar Kensington Palace. Daar belde ze dan met de echtgenotes van haar eigen stafleden, insinueerde dat haar man een affaire had en vroeg telkens: ‘Weet jij waar hij gisteravond was?’ Haar adjudant moest steeds maar brokken ruimen, hij was de meest gestreste man die ik ooit heb gezien.”

Koele Queen Mum

1992 © Black Sheep Agency

Van stress had de Queen Mum dan weer geen last. “Ze bemoeide zich graag met iedereen en had verrassend veel invloed op haar moeder en de kroonprins,” zegt Burgess. “Daarentegen luisterde ze zelf naar niemand. Ze had een groot deel van haar leven geleerd boven andere mensen te staan, dat werd niet minder toen ze ouder werd. Toen Diana in haar ogen de koninklijke code had geschonden door de vuile was buiten te hangen, bestond ze niet meer voor de Queen Mum.”

Lees ook:

Openingsbeeld © Tim Graham / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook