Prinses Victoria: ‘Estelle is nieuwsgierig naar wat ik doe’

Als kroonprinses Victoria van Zweden weg moet voor haar werk, legt ze dat altijd uitgebreid uit aan haar kinderen, prins...

Als kroonprinses Victoria van Zweden weg moet voor haar werk, legt ze dat altijd uitgebreid uit aan haar kinderen, prinses Estelle (5) en prins Oscar (13 maanden).

De prinses is net terug van een vierdaags bezoek aan Japan en vindt het belangrijk thuis uit te leggen waarom ze af en toe weg moet. In een interview met Svenskdam noemt ze het een manier om hen voor te bereiden op hun toekomstige rol. Dat geldt vooral voor Estelle, die ooit koningin van Zweden zal worden. Prins Daniel zorgt voor Estelle en Oscar als Victoria elders is, zoals je van een moderne vader mag verwachten. 

Leermomentje

© Kungahuset

Victoria’s aanpak is geïnspireerd op haar eigen jeugd, toen koning Carl Gustaf en koningin Silvia ook altijd met hun kinderen praatten over hun ervaringen. “Mijn ouders pakten dat heel goed en educatief aan,” zegt ze. “Vaak namen ze hun reizen en werkbezoeken als uitgangspunt om ons iets uit te leggen over Zweden. Maar ook om duidelijk te maken hoe belangrijk het was Zweden vooruit te helpen en het land, de normen en waarden en Zweedse innovaties onder aandacht van anderen te brengen. Zo heb ik zelf een vrij natuurlijke houding ontwikkeld ten opzichte van wat de rol inhoudt, maar ook wat je eraan kunt bijdragen.” 

Weer thuis 

© Vanina Swchindt / Royal Women   

Volgens kroonprinses Victoria was prinses Estelle op de hoogte van haar reis (Oscar is nog te jong om het allemaal mee te krijgen). “Ik heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om haar wat te vertellen over Japan,” zegt ze “En waarom ik er was. Dan praten we over het land, visserij, natuur en ecologie en hoe dat allemaal met elkaar te maken heeft. Ze is nog maar vijf, maar ze is daar niet te jong voor. In tegendeel, ze is heel geïnteresseerd in wat ik doe. Ik ben van mening dat we als ouders en volwassenen verplicht zijn die nieuwsgierigheid te stimuleren.” Bij thuiskomst haalde de kroonprinses de schade in door lekker met haar kinderen in het Haga Park te gaan wandelen.

Krooncollega’s

© ANP

De prinses, hier met kroonprins Naruhito, was in Japan in haar rol als VN-ambassadeur voor duurzame ontwikkeling. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws