Royal Teas: het bakboek van de Queen

Dat koningin Elizabeth dol is op de dagelijkse 'tea' is geen geheim. Maar dat ze het recept van haar scones zelf heeft o...

Dat koningin Elizabeth dol is op de dagelijkse ’tea’ is geen geheim. Maar dat ze het recept van haar scones zelf heeft ontwikkeld, daar staan we toch wel van te kijken.

In het boek ‘Royal Teas’ staan veertig hartige en zoete baksels, zoals sprits met kardemom en sinaasappel, bessentaartjes, een quiche met zalm en dragon, pasteitjes met wilde paddenstoelen en een indrukwekkende Gateau Opera met bladgoud.

Fans kunnen hun hart ophalen aan het bakken van clementine macarons en biscotti met amandelen en chocolade, die ook worden geserveerd bij royal ontvangsten en de jaarlijkse Royal Garden Party. In het boek staan eveneens Buckingham Palace klassiekers als worteltaart en Victoria sponge, een malse cake-achtige taart waar koningin Victoria dol op was. 

Scones-expert

© Getty Images  

Het leukste recept is dat van de scones waar de Amerikaanse president Eisenhower zich in 1959 klem aan at tijdens een verblijf op Balmoral. Vijf maanden later stuurde Elizabeth hem het recept: “De hoeveelheden zijn voor 16 mensen, maar als er minder zijn, gebruik ik meestal minder bloem en melk, maar hou wel dezelfde hoeveelheden voor de rest van de ingrediënten aan,” schreef ze in de begeleidende brief. “Ik heb ook de suiker wel eens vervangen door golden syrup of stroop en dat kan ook heel lekker zijn. Naar mijn mening moet het beslag heel grondig worden geklopt tijdens het bereiden en niet te lang staan voor het wordt gebakken.” 

Great Royal Bake-off

© Getty Images  

Het idee van de Queen in de keuken lijkt nu absurd, maar als prinses leefde ze een tijdje als vrouw van marineman prins Philip op Malta. Prins Charles en prinses Anne (hier links naast de Queen) waren toen nog klein en hoewel ze huishoudelijke hulp had, kookte en bakte ze in die tijd wel degelijk af en toe zelf. Hare Majesteit is geen grote eter, maar wel dol op lekkere hapjes. De tea is al haar hele leven het hoogtepunt van haar dag.

Dit is het boek

© Royal Collection Trust

Royal Teas is te bestellen vanaf 8 mei via de Royal Collection Trust

Openingsbeeld © 1999 / PA Images

Laatste nieuws