5 jaar Koningsspelen & de Oranjes

Vandaag worden op meer dan 6.000 basisscholen voor de vijfde keer de Koningsspelen gehouden. Koning Willem-Alexander en...

Lees ook

Vandaag worden op meer dan 6.000 basisscholen voor de vijfde keer de Koningsspelen gehouden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven het startsein, op de Vijfmaster in Veghel.

De Koningsspelen zijn de officiële aftrap naar de vele festiviteiten rond Koningsdag op 27 april. De eerste editie was in 2013, rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander die de spelen steunt om kinderen enthousiast te maken voor bewegen. “Het is heel belangrijk dat kinderen hier aan meedoen”, zegt hij. “Het gaat niet om winnen, wel om samen bewegen.”

De organisatie is in handen van de Richard Krajicek Foundation en de Johan Cruijff Foundation. De dag gaat van start met een feestelijk schoolontbijt. Daar is elk jaar wel wat om te doen, omdat het niet louter uit kiemen en volkorenbrood bestaat, maar de organisatie benadrukt dat het een feestdag is en dat er daarna óók stevig wordt gedanst en gesport. 

2013: Enschede

© Robin Utrecht / ANP

Hier neemt Máxima (nog nét kroonprinses) deel aan het Koningsontbijt tijdens het officiële startsein voor de Koningsspelen op basisscholen De Triangel en Het Palet. Het was veel zwaaien en aanmoedigen, maar ook gewoon even moederlijk helpen aan tafel met een koppig appeltje. 

2014: Ens

© Remko de Waal / ANP

Koning Willem-Alexander geeft met een fluitje het startsein voor de Koningsspelen van de drie basisscholen Het Lichtschip, De Horizon en De Regenboog in Ens. Koningin Máxima was er in 2014 niet bij, zij was toen hulpmoeder op de Bloemcampschool van Amalia, Alexia en Ariane in Wassenaar, #zolekkergewoongebleven.

2015: Leiden

© Koen van Weel / ANP

In 2015 zochten koningin Máxima en koning Willem-Alexander het dicht bij huis en was Leiden aan de beurt. Hier werd er met 1200 man ontbeten in een sporthal en was er gedoe over het paksap. #altijdwat. 

2016: Amsterdam

© Jerry Lampen / ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openden de Koningsspelen in Amsterdam Zuidoost bij basisschool Drostenburg. Het koninklijk paar ontbeet met de kinderen van de speciale school, die een chronische ziekte of handicap hebben. Ook hier was het een dolle boel en we kunnen Zijne Majesteit niet vaak genoeg met een pak houdbare melk in zijn handen zien. 

2017: Veghel

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Koning Willem-Alexander bij basisschool De Vijfmaster tijdens de jaarlijkse Koningsspelen. Gelukkig ontbreekt het pak melk niet! 

 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Koningsspelen 2015 Michel Porro / Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook