Met je collega’s praten over je salaris, doen of niet?

Hoe goed je ook bevriend bent met je collega’s, het voelt altijd een beetje not done om naar iemands salaris te vr...

Lees ook

Hoe goed je ook bevriend bent met je collega’s, het voelt altijd een beetje not done om naar iemands salaris te vragen. Terwijl de één er heel open over is, laat de ander er liever niets over los. Maar zouden we er nu eigenlijk wel of niet moeilijk over moeten doen?

Marie Claire UK vroeg twee vrouwen naar hun standpunten. Digital Features Editor Delphine Chui is voor het praten over salaris, Entertainment Editor Lucy Pavia is tegen. Wat hun redenen zijn, lees je hieronder.

Waarom we wél over geld zouden moeten praten, volgens Delphine Chui

“Ik denk dat het heel gezond is om er met anderen over te praten omdat je zo beter begrijpt wat je zou moeten verdienen en waar je naartoe moet streven”, begint Delphine. “Het zal geen comfortabele situatie zijn om erover te praten en misschien ook niet om te weten hoeveel iedereen verdient als jij tot de minder hoog scorende behoort, maar je gaat je wel afvragen waarom dat zo is. Je moet wel onthouden dat het soms niet te maken heeft met dat iemand betere skills heeft dan jij, maar dat het ook te maken kan hebben met hoelang diegene al bij het bedrijf werkt. Ik zeg niet dat je jouw salaris aan de grote klok moet hangen, maar als iemand ernaar vraagt zouden we niet ongemakkelijk van onderwerp moeten veranderen.” Volgens Delphine zouden bedrijven de criteria voor een hoger salaris intern bekend moeten maken zodat mensen weten wat ze kunnen doen om te promoveren. Dat zou ze bovendien productiever maken.

Waarom we niét over salaris zouden moeten praten, volgens Lucy Pavia

Volgens Lucy is het onderhandelen met je baas over een gepast salaris meer dan normaal omdat je zeker wilt zijn dat je verdient naar je kunnen, maar erachter willen komen wat je collega’s verdienen zal alleen maar een wrok veroorzaken. “Een tijd terug ontdekte een vriendin van mij dat een collega meer verdiende. Dit zorgde ervoor dat haar motivatie daalde en de dynamiek tussen beiden minder goed werd. Ik snap het argument dat mensen willen dat het openbaar wordt zodat we gelijkere inkomsten hebben, maar ik denk niet dat het vergelijken van salarissen de juiste manier is om dat voor elkaar te krijgen. Er zal altijd één persoon zijn die zich er achteraf slechter door voelt.”

Psycholoog Ross Taylor is van mening dat praten over geld mensen uit elkaar kan drijven en zelfs voor vijanden kan zorgen. “Het gaat vaak niet eens om het geld zelf maar om wat het symboliseert, namelijk succes. Als je ontdekt dat iemand hetzelfde werk doet maar twee keer zoveel verdient, is het logisch dat het niet leuk is om te horen. Toch zou de gevoeligheid van het onderwerp er niet voor moeten zorgen dat we er helemaal niet over praten. Als bedrijven hun werknemers verschillend uitbetalen, zouden ze open moeten zijn over waarom ze dat doen.”

BRON: MARIE CLAIRE

Laatste nieuws

Zie ook