Zien: de mooiste foto’s uit het jaar van de jarige Queen (91)

Jarige koningin Elizabeth van Engeland (91) blijft maar records breken, recentelijk nog als langst regerende monarch en...

Lees ook

Jarige koningin Elizabeth van Engeland (91) blijft maar records breken, recentelijk nog als langst regerende monarch en staatshoofd op aarde.

Zelf blijft ze er aangenaam nuchter onder. Houdt vast aan de ijzeren discipline die haar al sinds 1952 door de verplichtingen van haar ambt sleept. En legt nog vele werkbezoeken af, bij voorkeur gekleed in een oogverblindend kleurtje. Een overzicht van haar jaar, in foto’s. 

April

© British Monarchy / Annie Leibovitz

Ter ere van haar 90ste verjaardag maakt Annie Leibovitz een reeks prachtige portretten van Hare Majesteit met haar man Philip, haar dochter Anne en de kleinkinderen. Dit is haar eigen favoriet, genomen op haar geliefde Windsor Castle, met haar al even geliefde corgi’s en dorgi’s.

Mei

© ANP

Een van de leukste foto’s van het jaar: Elizabeth bij de Chelsea Flower Show, voor haar eigen silhouet. 

Juni

© ANP

Elizabeth is gek op paarden, dol op Ascot en heeft een zwak voor vrolijke kleuren – ze is in jaren niet meer in degelijk beige gesignaleerd. Haar outfit voor Ladies Day mocht er zijn, dit is colour blocking, the royal way. 

Juli

© ANP

Het staatshoofd ontmoet haar 160ste premier en de 14de van haar eigen land. Theresa May is nog maar haar tweede vrouwelijke minister-president en loste David Cameron af, die afhaakte na het referendum over de Brexit. Dit tafereel zullen we vermoedelijk dit jaar alweer zien, want May heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven en staat er zelf nogal sterk voor.  

Augustus

© ANP

Elizabeth brengt augustus en september door haar zomerresidentie Balmoral, een absolute favoriet sinds haar kindertijd. Op deze foto uit 1927 loopt ze aan de hand van haar oma, koningin Mary en haar moeder, prinses Elizabeth van York, de latere Queen Mum. Balmoral is voor haar de plek waar ze min of meer zichzelf kan zijn al werkt ze er gewoon door ↓ elke dag een uurtje of wat.

© ANP

September

© Getty Images

Hoogtepunt van het verblijf op Balmoral is de Braemar Highland Gathering, een soort Schotse Spelen met traditioneel paalwerpen en andere elementen, zoals gewichtheffen, doedelzakspelen in wedstrijdverband en Schotse dansen, al dan niet met een hapje haggis achter de kiezen. De Windsors zijn er dol op en Hare Majesteit zat ook in 2016 buitengewoon vrolijk front row met haar familie.  

Oktober

© Justin Tallis / Getty Images

In oktober ging Elizabeth mee naar de onthulling van een standbeeld van haar moeder, de Queen Mum. Dat staat pontificaal op het marktplein van Poundbury, het stadje dat een pet project van haar zoon Charles is. Ze oogde best trots op hem en keek belangstellend naar het beeld, maar het hoogtepunt van die dag was toch het bezoek aan de plaatselijke supermarkt

November

Caption

Niemand doet Remembrance Day (de Engelse versie van Dodenherdenking) beter dan Elizabeth. Ze was een tiener toen WOII begon en werkte aan het einde als monteur in het leger. Ze verloor vele vrienden en leeftijdgenoten in de oorlog en zelfs vrij concrete aanwijzingen voor een aanslag konden haar niet weghouden van de ceremonie. Ze stond er, 90 jaar, zowel kwetsbaar als onaantastbaar, en vooral: soeverein. 

December

© British Monarchy

Hoe ouder ze wordt, hoe makkelijker de Queen omgaat met tradities. Zo verraste ze in december vriend en vijand door voor de receptie voor het Corps Diplomatique te poseren met de hele eredivisie van de Windsors. Van links naar rechts: Camilla, hertogin van Cornwall, de prins van Wales, Hare Majesteit, prins Philip, prins William en Kate, de hertogin van Cambridge.   

Januari

© British Monarchy

Het afgelopen jaar bracht naast de gebruikelijke routines ook een stevige griep die het royal monument wekenlang uit beeld hield. Het was voor het eerst dat er openlijk werd gespeculeerd over het moment dat ze er niet meer zal zijn, het protocol dat dan van kracht wordt én de opvolging. Het bleek voorbarig, want de oude ijzervreter Hare Majesteit dook licht snuffend weer op en ging gewoon weer aan het werk. Hier zit ze stiekem te smizen nadat zoon Charles een niet al te betamelijke grap heeft gemaakt.

Februari

© Getty Images

Om te laten zien dat alle geruchten en speculaties rondom haar mogelijke verscheiden zwaar overdreven waren, nam de Queen gewoon de trein terug van Sandringham naar Londen. En niet eens de royal train, maar gewoon eentje binnen de normale dienstregeling. In fris en fruitig groen, met een vrolijk hoofddoekje. That’s our girl!

Maart

© Getty Images

Een van de grappigste werkbezoeken in maart was Elizabeths bezoek als Colonel-in-Chief of the Battalion van The Royal Welsh. Dit regiment heeft om onverklaarbare redenen een beeldige geit als mascotte die Llywelyn heet en overmatige ijver toont voor het opeten van uniformen, vlaggen en boeketten. Ter ere van St. David’s Day deelde Hare Majesteit preien uit. Want de Engelse excentriciteit kent echt geen grenzen. 

April

© British Monarchy / David Bailey

Happy Birthday, your Majesty!

Lees ook: 

Openingsbeeld © Samir Hussein / Getty Images

 

Laatste nieuws

Zie ook