Datum kroning Vajiralongkorn van Thailand bekend

In tegenstelling tot voorspellingen dat het nog wel tien jaar kon duren voor de vorige koning Bhumibol voldoende eer was...

Lees ook

In tegenstelling tot voorspellingen dat het nog wel tien jaar kon duren voor de vorige koning Bhumibol voldoende eer was bewezen, komt de officiële kroning van Vajiralongkorn nog dit jaar. 

Koning Bhumibol van Thailand, die in oktober overleed, zal op 26 oktober worden gecremeerd. Dan is er een jaar van nationale rouw voorbij. De plechtigheid gaat vijf dagen duren, zegt een regeringswoordvoerder. Na de crematie van Bhumibol, wordt de nieuwe koning Vajiralongkorn formeel gekroond.

Formele kroning

© ANP

De koning heet voluit Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun en kreeg de dynastieke naam Rama X. Met terugwerkende kracht is hij al vanaf 13 oktober, de dag dat zijn vader overleed, koning van Thailand. Vlak na de formele kroning – er is in dit geval daadwerkelijk sprake van een kroon, het is geen inhuldiging – volgen algemene verkiezingen.  

Recordhouder

© ANP

Koning Bhumibol overleed op 88-jarige leeftijd na jaren van ziekte. Bhumibol, formeel koning Rama IX, regeerde meer dan zeventig jaar. Hij was de langstzittende monarch ter wereld, hier zie je een model van het koninklijke crematorium dat momenteel voor hem wordt gebouwd in Sanam Luang. Hij werd door de bevolking als een godheid vereerd en vervulde in het politiek verhitte land een verenigende rol. Of Vajiralongkorn daar ook toe in staat zal zijn valt nog te bezien. Zijn eerste maanden als staatshoofd is hij nauwelijks in beeld geweest.

Lees ook:

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook