W.A. wordt 50: de tienerjaren van de koning

In de aanloop naar de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we – yay, voorpret! – elke d...

Lees ook

In de aanloop naar de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander blikken we – yay, voorpret! – elke dag terug op alles wat hij sinds 1967 heeft gedaan, met zijn mooiste foto’s. Vandaag storten we ons op zijn tienertijd en die was helemaal niet zo leuk.

1978: Ierse idylle

© ANP

De laatste rustige jaren: Beatrix is nog kroonprinses, Claus is nog niet ziek. Het gezin viert een heerlijke, onbezorgde vakantie in Ierland.

1980: alles wordt anders 

Willem-Alexander was net 13 toen zijn moeder koningin werd en hij promoveerde tot kroonprins. Het betekende een verplichte verhuizing van Lage Vuursche naar Den Haag, waar hij op de middelbare school helemaal opnieuw moest beginnen. Voor iemand die toch al moeite had met altijd bekeken worden, moet het moeilijk zijn geweest om een nieuwe start te maken met al die bagage. Hieronder de inhuldiging van zijn moeder, die van hemzelf was in 2013 heel wat vrolijker van sfeer.

© ANP

1981: aan de bak

© ANP

De kersverse kroonprins moet begin jaren tachtig steeds meer zijn gaan beseffen dat zijn hele leven al vast lag en hij was niet erg enthousiast bij het idee. Koningin Beatrix en Willem-Alexander zijn hier aanwezig bij de opening van de nieuwe Willemsbrug in Rotterdam. De opening was de eerst officiële daad van de kroonprins. Ook over de eerste Koninginnedag van zijn moeder in Veere had hij zichtbaar ↓ gemengde gevoelens.

© ANP

1982: grote onrust

© ANP

Willem-Alexanders moeder had het druk met koninginne-dingen doen en wilde dat als perfectionist ook allemaal heel erg goed doen, zodat ze veel minder tijd voor haar gezin had. En zijn vader prins Claus werd in 1982 opgenomen met zware depressieve klachten. Het was geen wonder dat Koninginnedag in Zuid-Laren maar geen feestje wilde worden… 

1983: kostschool

© ANP

Willem-Alexander is hier 15 jaar, voelt zich ongezien en onbegrepen. Hij vertrekt vrijwillig naar een kostschool in Wales. “Ik vond mezelf niet lastig”, zei hij daar in 1985 over. “En mijn ouders vonden zichzelf niet lastig. Maar elkaar vonden we wél lastig.”

1984: Italië

© ANP

Tijdens de vakanties in Italië – hier weer in Port Ercole – komt het gezin weer nader tot elkaar. Met prins Claus ging het dat jaar iets beter, al zou hij nooit meer helemaal de oude worden. Hier zie je dat ook prinsen zich suf generen als hun trotse moedertje met de camera aan de slag wil. 

1985: W.A. is 18 jaar 

© ANP

Wederom een hoogtepunt in saaiheid voor een puber: prins Willem-Alexander wordt op 4 juli 1985 geïnstalleerd in de Raad van State. Op de foto staat hij tussen zijn ouders, prins Claus en koningin Beatrix. En héél veel oude mannen in pakken. Echt een scène waar een achttienjarige zich helemaal in thuisvoelt. #not.  

 

1986: W.A. van Buren

© ANP

Voor Willem-Alexander is 1986 een beter jaar: hij wordt zelfbewuster en weet wat meer zijn eigen weg te vinden. Als W.A. van Buren rijdt hij de Elfstedentocht (bijna 200 km) uit, meer op karakter dan op conditie. “Het langste wat ik ooit gereden heb is 65 kilometer,” zegt hij tegen Mart Smeets. Bovendien geeft hij toe dat het een impulsieve actie was: hij besloot pas twee dagen voor de tocht dat hij zou meedoen. “Het was een weddenschap met een vriend. Ik zei dat ik hem wel zou uitrijden.” En dat deed hij ook. 

1986: De Marine

© ANP

“Het is een tijd die ik nooit had willen missen”, zei Willem-Alexander later over zijn tijd bij de marine. “Ik heb het gevoel dat ik daar man geworden ben.” Thuis gaat het dan ook een stuk beter en dat spat van deze foto uit 1986 af, gezellig met zijn moeder, die hij dan in lengte al ruim voorbij is, in de tuin van ↓ Paleis Huis Ten Bosch. 

© ANP

Morgen Willem-Alexander als twintiger: student, reiziger en staatshoofd-in-opleiding. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP 1984

Laatste nieuws

Zie ook