Dit wil je weten over koning Mswati en zijn 15 vrouwen

Bijna tijd voor een feestje in Swaziland, want koning Mswati III (48) is morgen jarig en houdt wel van een festijn op ni...

Lees ook

Bijna tijd voor een feestje in Swaziland, want koning Mswati III (48) is morgen jarig en houdt wel van een festijn op niveau voor zijn zeer uitgebreide gezin.

Mswati III is het hoofd van de Swazi koninklijke familie en regeert sinds 1986. Hij zat drie jaar op kostschool in Engeland en werd op zijn 18de de jongste koning ↓ ter wereld.

© ANP

Hij regeert als absolute monarch, dus geen gedoe met democratie en inspraak: hij wijst zijn premier en ministers zelf wel aan, want Zijne Majesteit Is De Baas. Wat niet wegneemt dat het volk protesteert tegen zijn beleid en zijn opulente levensstijl. 

Vele vrouwen

© ANP

De koning doet aan polygynie, ook bekend als een vorm van veelwijverij. Hij kiest zijn bruiden tijdens de jaarlijkse Umhlanga dans. Momenteel heeft hij vijftien vrouwen, heel bescheiden, want zijn vader had er 125. Met zijn verloofdes mocht hij pas trouwen als ze zwanger waren, om zeker te zijn van erfgenamen. 

Groot gezin

© ANP

Van zijn vijftien echtgenoten kreeg hij tot nu toe 30 kinderen. Gaan ze samen op pad, dan zwelt het uitje met personeel erbij aan tot meer dan honderd man. Het is wel een begrotelijke zaak: in 2004 declareerde hij voor krap ruim 21,6 miljoen euro aan nieuwe paleizen, die volgens hem ‘overheidsgebouwen’ zijn. Hier ↑ bezoekt hij in 2014 het Witte Huis met Inkhosikati La Mbikiza, een van zijn favoriete echtgenotes. Zij was ook aan zijn zijde toen hij in 2012 Engeland ↓ bezocht.

© ANP

Zijn Majesteit leeft graag in stijl. Hij zet zijn huishouden met een inkomen van 61 miljoen euro op de begroting. Het grootste deel van de Swazi’s leeft van 1,25 euro per dag, dus de kosten van de monarchie vallen niet erg goed onder het volk. Mswati’s oplossing voor kritiek op zijn Maybach 62 (500.000 euro) was het verbod om er foto’s van te maken. Autocratie rocks.

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws

Zie ook