Prinses Eugenie van York krijgt promotie

Noem het gerust een paaswonder. Niet alleen is er een Yorkie die gewoon werkt voor de kost, prinses Eugenie doet dat ook...

Lees ook

Noem het gerust een paaswonder. Niet alleen is er een Yorkie die gewoon werkt voor de kost, prinses Eugenie doet dat ook nog eens zo goed dat ze promotie heeft gekregen.

De Yorkies staan niet bekend als carrièreroyals. Handelsmissies zijn Eugenie’s wat wereldvreemde vader Andrew, hertog van York en onbezoldigd handelsambassadeur, liever kwijt dan rijk. Moeder Fergie is beter in geld uitgeven dan het verdienen. En Eugenie’s zus Beatrice schittert in vage functies en werkschuwheid. Wat het des te opmerkelijker maakt dat Eugenie zo lekker haar eigen plan trekt.

Stapje omhoog 

 © Getty Images

De prinses werkt al twee jaar als Associate Director voor kunstgalerie Hauser & Wirth in Londen en mag voortaan Director op haar visitekaartje zetten. “Ik vond kunst al heel jong geweldig,” zegt ze in Harper’s Bazaar. “Ik wist dat ik beslist geen schilder kon worden, maar ik wist wel dat dit de branche was waar ik in wilde werken.”

Held 

Fallen Angel © Basquiat.com

Een bepalend moment voor haar was een tentoonstelling over Jean-Michel Basquiat in New York. “Ik was zestien, Basquiat is mijn held,” zegt Eugenie. “Ik heb een studie over hem gedaan en geleerd om te schilderen zoals hij dat deed, om hem beter te begrijpen. Zoals ik me toen voelde, dat gaf de doorslag om in de kunstwereld te willen werken.” Dit is een van haar favorieten van Basquiat, ‘Fallen Angel’. 

Werkende vrouw 

“Kunst is overal om ons heen,” zegt ze prinses. “In beelden, architectuur en fashion. Ik vind het geweldig om mijn passie voor kunst met mensen te kunnen delen en als iemand iets niet begrijpt, suggesties te kunnen doen: ‘Misschien kun je het eens zus of zo bekijken.’ Dat vind ik het opwindendste aan werken in de galerie.”    

Lees ook: 

Openingsbeeld © Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook