Queen breekt met protocol, trekt handschoenen uit

Als iemand zich graag aan de regels houdt, is het koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk wel. Maar soms vraagt e...

Als iemand zich graag aan de regels houdt, is het koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk wel. Maar soms vraagt een werkbezoek toch echt om een breuk met het protocol.

Voor de Queen was het olifant Donna (7) die haar deed besluiten dat regels er waren om gebroken te worden. Donna trok zich ook niets aan van het protocol en begroette de koningin uit zichzelf, waar die smakelijk om moest lachen.

© ANP

Om het dier een banaantje te kunnen voeren, ging de handschoen in rap tempo uit.

© ANP

De Queen bracht met haar man Philip (95) een bezoek aan het nieuwe olifantenverblijf van Whipsnade Zoo. Daar liep ook een Elizabeth met een slurfje rond: het acht maanden oude kalfje is speciaal naar haar vernoemd.

 

Hare Majesteit liet zich bijpraten over de verzorging en was in haar nopjes toen ze hoorde dat de olifanten 24/7 verzorgers in de buurt hadden: “Net als bij paarden.” Nou ja in de koninklijke stallen dan. 

Buffer

© ANP

Nu nog even terug naar het handschoenloze momentje, wat best uniek was, want ze wordt maar zelden zonder gespot. Hare Majesteit draagt altijd handschoenen omdat ze uit een tijd stamt dat dit nog als fatsoenlijk werd beschouwd. Maar ook een beetje vanwege de hygiëne en als buffer bij het vele handen schudden – zo’n 45.000 per jaar –  zodat haar bijna 91-jarige botjes enigszins worden beschermd. Indirect voorkomt het ook rechtstreeks contact tussen vorst en volk, om de magie in stand te houden. Ook voor een royal handdruk zijn regels: niemand mag haar hand pakken, zij gééft een hand. En er is geen sprake van een ferme handdruk of schudden, meer van even licht aanraken. 

Handgemaakt

© ANP

Na het olifantenmomentje gingen de ‘royal gloves’ dan ook meteen weer aan. Elizabeths handschoenen worden sinds 1947 met de hand gemaakt door Cornelia James Ltd, een familiebedrijf in Lewes. “De koningin houdt van klassieke handschoenen en draagt alleen zwarte en witte,” zegt haar handschoenmaker Genevieve Lawson. “Ze zijn meestal heel praktisch: katoen en nylon, wasbaar, heel eenvoudig, op polslengte. We maken zo’n twaalf paar per jaar voor jaar en ze is er zuinig op. De Queen zal ze niet zo snel in de bus laten liggen zoals wij.” 

Nu Kate nog

© ANP

Niet alleen de Queen draagt handschoenen van Cornelia James, ook Madonna, Kate Moss, prinses Anne, prinses Beatrice en lady Helen Taylor zijn vaste klanten. “Mijn moeder kreeg zelfs prinses Diana zover dat ze handschoenen ging dragen,” zegt Genevieve. “Het was een uitkomst om haar afgekloven nagels daarmee uit zicht te houden.” En waar droomt Genevieve nog eens van? “Ik hoop de hertogin van Cambridge aan de handschoenen te krijgen. Die kan wel wat minder malle hoedjes en meer handschoenen gebruiken.”

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

Laatste nieuws