Je kunt ziek worden van restjes rijst

Een beetje te veel rijst gemaakt? No worries, dat kun je de volgende dag gewoon weer opwarmen en eten. Toch zou je wel&n...

Een beetje te veel rijst gemaakt? No worries, dat kun je de volgende dag gewoon weer opwarmen en eten. Toch zou je wel op moeten passen als je je rijst nog een keer klaarmaakt. Uit recent onderzoek, dat is gepubliceerd door National Health Service (NHS), blijkt namelijk dat rijst stoffen kan bevatten waar je erg ziek van kunt worden als je de restjes niet goed bewaart. 

Voedselvergiftiging

In ongekookte rijst kan de bacterie Bacillus cereus zitten, die een flinke voedselvergiftiging kan veroorzaken. En ook al is de rijst gekookt, dan kan die nog sporen van deze bacterie bevatten. Het is daarom belangrijk dat je de rijst gekoeld bewaart, omdat de bacterie zich anders razendsnel kan vermenigvuldigen. Hoe langer je de rijst op kamertemperatuur laat staan, hoe groter het risico op een voedselvergiftiging

Opwarmen

Wat kun je ertegen doen om het risico te beperken? Natuurlijk zou je de rijst meteen moeten serveren als het is klaargemaakt, maar als dit geen optie is, blijven er nog wat andere mogelijkheden over. Volgens NHS moet de rijst minimaal een uur gekoeld hebben gestaan voor je het weer opnieuw op kunt warmen. Zorg er altijd voor dat de rijst stomend heet is voor je stopt met verwarmen. Daarnaast zou de rijst niet meer dan één keer opnieuw opgewarmd moeten worden.

Het Voedingscentrum adviseert ook om de rijst goed te bewaren in een afgesloten bakje en op een donkere, koude plek. Onder invloed van licht en warmte zou de rijst razendsnel bederven. 

BRON: HAPPY IN SHAPE

LEES OOK:

Laatste nieuws