Prins Harry geeft emotionele speech over prinses Diana

Prins Harry heeft in een speech zijn moeders strijd tegen landmijnen geroemd. Hij wil prinses Diana's werk voortzetten i...

Lees ook

Prins Harry heeft in een speech zijn moeders strijd tegen landmijnen geroemd. Hij wil prinses Diana’s werk voortzetten in de hoop dat in 2025 al deze dodelijke wapens zullen zijn geruimd.

De prins sprak in Londen tijdens een bijeenkomst van Halo Trust, de organisatie waar zijn moeder prinses Diana zich voor inzette tot ze in 1997 overleed. De Halo Trust heeft zich als doel gesteld landmijnen en ander oorlogstuig dat in voormalige oorlogsgebieden is achtergebleven op te ruimen. 

Diana in 1997

© Anwar Hussein / Getty Images

“Twintig jaar geleden, in de laatste maanden van haar leven, heeft mijn moeder campagne gevoerd om de aandacht te vestigen op de verschrikkelijke en willekeurige gevolgen van landmijnen,” aldus Harry. “Ze bezocht de getroffen gebieden zoals Huambo in Angola en Travnik in Bosnië. Ze hoorde hoe mensen in deze gemeenschappen in voortdurende angst leefden omdat elke stap de laatste kon zijn. Ze ontmoette mensen die voor het leven getekend waren als gevolg van antipersoonsmijnen, ze luisterde naar hun verhalen en hielp ze te delen met de wereld.”

Waardig opvolger

© ANP

Harry bezocht als beschermheer van de Halo Trust al Angola en Mozambique, die zijn moeder op de kaart zette wat betreft mijnenvelden. “Het werk dat ze daar deed was niet altijd even populair,” zei hij. “Er waren mensen die vonden dat ze een grens overschreed door zich in de arena van een politieke campagne te wagen. Maar voor haar ging het niet over politiek, maar over mensen.  Mijn moeder was geschokt en ontzet over de impact die landmijnen hadden op kwetsbare mensen in het algemeen en kinderen in het bijzonder. Ze begreep niet waarom niet meer mensen dit aan de kaak stelden. En ze weigerde te accepteren dat deze vernietigende wapens zouden moeten blijven liggen, omdat men dacht dat het te duur of te moeilijk was om ze weg te halen.”

Harry’s speech

Lees ook: 

Openingsbeeld © ANP

 

Laatste nieuws

Zie ook