Jelka van Houten doet pijnlijke onthullingen over jeugd

Zussen Jelka en Carice van Houten verloren afgelopen jaar zowel hun biologische vader als hun stiefvader. Jelka doet nu...

Zussen Jelka en Carice van Houten verloren afgelopen jaar zowel hun biologische vader als hun stiefvader. Jelka doet nu een boekje open over hun jeugd en de heftige opvoeding van hun stiefvader. “Dat heeft littekens veroorzaakt.”

Vliegende borden

In Volkskrant Magazine vertelt actrice Jelka van Houten over de enorme impact die de opvoeding van haar stiefvader op haar leven heeft gehad. Ze vertelt dat hij een enorm gefrustreerde man was die heel agressief kon zijn. “Als ik iets fout had gedaan, moest ik onder de koude douche. Hij kon hard schreeuwen of borden naar je hoofd gooien die je dan moest zien te ontwijken.” 

Konijnenfokkerij

De blondine werd als kind vegetariër, waar haar stiefvader met zijn gedrag op inspeelde. “Hij nam me op vakantie mee naar een konijnenfokkerij waar ik alles te zien kreeg, van konijnen in hokjes tot bungelende konijnenlijkjes en daarna kocht hij bij het winkeltje een bakje konijnenpaté dat ik moest opeten”, vertelt ze. “Ook verstopte hij kippenbotjes of visgraten in mijn toetje.”

Verbroken contact

Ook haar twee jaar oudere zus Carice leed onder zijn wisselvallige gedrag, al was Jelka vaker de pineut. “Dan gaf hij Carice zakgeld, maar mij opeens niet meer.” 

Op haar 16e verbrak Jelka alle contact met haar stiefvader, maar ze heeft nog lang last gehad van haar moeilijke jeugd. “Hij was onvoorspelbaar, continu. Dat heeft littekens veroorzaakt. Het was een onveilige tijd.” Toch is er ook iets moois uit voortgekomen: Jelka heeft er een ijzersterke band met haar zus Carice aan overgehouden. 

Lees ook:

Bron: Grazia Beeld: ANP

Laatste nieuws