Oranjes ontvangen Argentijnse president voor staatsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de Argentijnse president Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana A...

Lees ook

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben de Argentijnse president Mauricio Macri en zijn vrouw Juliana Awada ontvangen voor hun tweedaagse staatsbezoek aan Nederland.

Het is bijna een kwart eeuw geleden dat er een Argentijnse president op bezoek is geweest. Macri is op zoek naar investeerders en Máxima lijkt daarvoor een ideale netwerkpartner te zijn.

Hoogtepunt op het gebied van glamour was uiteraard het staatsbanket. Máxima recyclede een beeldige Taminiau en had eens heel goed in de koninklijke schatkamer gezocht. Bij de diamanten bandeau droeg ze dit eveneens diamanten collier dat sinds de jaren zeventig niet meer is gelucht. Het was een favoriet stuk van koningin Juliana.

‘Reina Máxima’

© Olaf Kraak / ANP

Geen wonder dat in de Argentijnse pers hardnekkig ‘Reina Máxima’ naar voren wordt geschoven als hoofdrolspeler bij het bezoek, terwijl toch echt Willem-Alexander het ontvangende staatshoofd is. De goede man voortaan even afpoederen, wellicht? Hieronder zie je het collier op Juliana, in 1969:

Caption

Goede contacten

© Patrick van Katwijk / ANP

Het Argentijnse stel is zaterdag al in Nederland gearriveerd om de jetlag te bestrijden en fris en fruitig aan het staatsbezoek te beginnen. Acclimatiseren deden ze op de Veluwe, met dank aan hun warme Oranjecontacten. “Vorig jaar, toen Macri net verkozen was, had Máxima vrij snel een ontmoeting met hem tijdens het World Economic Forum in Davos,” zegt NOS Zuid-Amerika-correspondent Marc Bessems. “Sindsdien zijn er nog een aantal ontmoetingen geweest. Tijdens de kerstvakantie bracht Macri met zijn vrouw een bezoek aan het koningspaar op hun vakantieadres in Patagonië.” Hieronder zie je Máxima tijdens een bezoek aan Mauricio en Juliana, het meisje is hun dochtertje Antonia.

© ANP

Chillen op de Veluwe

© Lex van Lieshout / ANP

Gezien die warme banden is het niet zo verwonderlijk dat Macri en Awada op persoonlijke uitnodiging van de koning verbleven in Kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn, het buitenverblijf van de koninklijke familie. Ze brachten daar samen met de Oranjes het weekend door, volgens Ivan Pavlosky, de woordvoerder van Macri. 

Erewacht en zo

© Sander Koning / ANP

Het officiële programma is tot nu toe volgens vertrouwde lijnen verlopen: officieel welkom, inspectie van de erewacht, ontvangst met Nederlandse en Argentijnse autoriteiten, kranslegging. Máxima droeg Mattijs van Bergen, Juliana droeg het Argentijnse label LYU met een hoog Chanelgehalte. 

Anne Frank

Caption

Daarna was er ruimte voor een bezoek aan het Anne Frank huis. Samen met het ‘Centro Ana Frank Argentina’ in Buenos Aires zet dit zich in voor educatie van jongeren in de strijd tegen discriminatie en geweld. Vervolgens was er nog een businessforum en een hockey clinic met jonge Argentijnse en Nederlandse hockeyspelers in de Beurs van Berlage. 

© Sander Koning / ANP

Vandaag bezoekt Macri het Internationaal Strafhof in Den Haag en doet een rondje Binnenhof. Máxima laat Juliana intussen het Mauritshuis zien, dat ze zelf inmiddels moet kunnen dromen. Vervolgens nog een lunch met Rutte, waarna Willem-Alexander weer koningsdingen gaat doen. Máxima dient ’s middags als gids bij een bezoek aan de Rotterdamse haven. Het staatsbezoek eindigt met een door president Macri aangeboden balletvoorstelling in theater Diligentia in Den Haag.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Olaf Kraak / ANP

Laatste nieuws

Zie ook