Blauw bloed in nieuwe Tweede Kamer

Royalty-watchers hebben een goede reden om de Haagse politiek wat nader te gaan volgen. In de nieuwe Tweede Kamer, die v...

Lees ook

Royalty-watchers hebben een goede reden om de Haagse politiek wat nader te gaan volgen. In de nieuwe Tweede Kamer, die vorige week is beëdigd, zitten twee leden van adel. Tiens!

De eerste is Maurits von Martels, jonkheer én boer wat nu al klinkt als een heerlijke streekroman. Von Martels stond op een onverkiesbare 44ste plaats van de CDA-lijst, maar kreeg zoveel voorkeursstemmen dat hij toch in de Kamer is beland. De ex-springruiter was hiervoor wethouder in Dalfsen en combineerde dat met zijn melkveebedrijf.

Heer van Hessum 

© Lex van Lieshout / ANP

Maurits wil boer blijven naast zijn werk als Tweede Kamerlid, wat best een uitdaging zal worden. Hij woont met zijn vrouw en drie zonen op Huize Hessum, een bescheiden landgoed met ongeveer 42 hectare grond in cultuur en wat bos. Het betreft hier zeer aardse adel: hij nam het boerenbedrijf over van zijn vader.

Zeeuwse adel

© Bart Maat / ANP

Het tweede adellijke lid van de Tweede kamer is jonkvrouw Corinne de Jonge van Ellemeet, die voor GroenLinks in de Kamer zit. Ze hoort bij de adellijke familie De Jonge die uit Zeeland stamt. Ze gaat echter niet prat op haar titel, in het dagelijks leven laat ze zich Corinne Ellemeet noemen. Corinne was ook in 2012 kandidaat voor de Tweede Kamer, toen viel ze af, maar werd in 2014 alsnog geïnstalleerd als tijdelijke vervanging van een collega. Helemaal nieuw is het Binnenhof dus niet voor haar.

Jonkvrouwe en Kamerlid

© Bart Maat / ANP

De NRC noemde haar ‘met haar sjaal en diadeem een bijzondere verschijning bij GroenLinks’. Ze groeide op in Wassenaar en komt ‘inderdaad niet uit een links nest’. In haar studententijd sloot ze zich aan bij de partij, met destijds Femke Halsema als voorbeeld. “Ik ben meer van de liberale kant,” zegt ze. “Ik zie Alexander Pechtold ook naar mij kijken alsof ik eigenlijk bij hem hoor.” Ellemeet is getrouwd en woont met haar man en twee zonen in Abcoude.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Remko de Waal / ANP

Laatste nieuws

Zie ook