Winkelende royals: van ‘doe deze maar’ tot pure ontreddering

De meeste royals komen niet dagelijks in de supermarkt of bij een kiosk. Sterker nog, gewoon winkelen zit er vaak niet i...

Lees ook

De meeste royals komen niet dagelijks in de supermarkt of bij een kiosk. Sterker nog, gewoon winkelen zit er vaak niet in.

De Queen en kroonprins Charles hebben zelfs nooit geld op zak, hooguit een muntje voor de kerkcollecte. De jongere generatie bestelt veel online en is iets losser in de leer: kroonprinses Mary van Denemarken struint graag winkels in Kopenhagen af, koningin Máxima laat zich een rondje Haagse binnenstad ook niet ontzeggen. Dus als zij op werkbezoek in Indonesië een winkeltje binnenstapt, staat ze er (gelukkig) bepaald niet onwennig bij. Dat is bij koninklijke collega’s soms wel anders. 

Camilla: verrukt

© Getty Images

Camilla is hier in gesprek met de visboer van supermarkt Waitrose. Voor haar huwelijk met Charles deed ze nog regelmatig zelf haar boodschappen in Tetbury. Maar sinds ze hertogin van Cornwall is, is ze niet meer in de plaatselijke super gesignaleerd. Wat zo’n werkbezoekje aan de visafdeling extra opwindend maakt. 

Charles: onwennig

© Getty Images

Prins Charles wordt al zijn hele leven uitstekend verzorgd en hoeft bij wijze van spreken nog niet eens zelf de tandpasta op zijn tandenborstel te doen, laat staan dat hij enig idee heeft waar een mens tandpasta kan kopen. Elk bezoek aan een plaatselijke middenstander is voor hem een soort antropologisch experiment, waarbij hij verbijsterd rondkijkt. En zichtbaar hoopt geen specifieke handelingen te hoeven verrichten. 

Queen: verbijsterd

© Justin Tallis / Getty Images

Ook de Queen leeft volledig in haar eigen royal luchtbel. Toen ze vorig jaar in Poundbury was voor de opening van het pet project van zoon Charles, stond er een kijkje in de plaatselijke supermarkt op het programma. Hare Majesteit kwam, zag, werkte het officiële deel op het stadsplein af en keerde toen onmiddellijk terug naar haar hoogtepunt van die dag: de kaasafdeling. 

Beatrix: in stijl

© PPE Agency / Veloo

Dan was prinses Beatrix in haar koninginnejaren toch zelfredzamer. Niet alleen had ze haar adresjes in Den Haag (al hield ze meer van bezorgen), ook in het buitenland deed ze net alsof ze heel gewoon was gebleven. Hier winkelt ze in 2010 in Stockholm, met beveiliging én prinses Amalia die bruidsmeisje mocht zijn bij het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden.  

Daniël: gekweld

© PPE Agency

Victoria zelf is ook een begenadigd shopper. Bij een bezoek aan Milaan kon ze het niet laten ook even een paar winkels in te hollen. Ziehier prins Daniel, met de gekwelde blik van een professioneel echtgenoot. Victoria heeft net 63 paar schoenen en laarsjes in handen gehad en weer teruggezet, hij moet deze even voor haar vasthouden. De lege blik in Daniels ogen zal zeer herkenbaar zijn voor elke man die winkelen verfoeit.

Kate: ervaren

Caption

Ook hertogin Kate is een fervent doe-het-zelf-shopper, die het zelfs in een Kringloopwinkel niet kan laten om even een hoedje  ↓ op te zetten.

© Arthur Edwards / Getty Images

Marie: afdinger?

© PPE Agency

‘Hebt u deze ook in het blauw? En kan er wat van de prijs af?’ Prinses Marie van Denemarken is hier in full shopping mode. Spectaculair aan deze foto is dat prins Joachim al met zijn portemonnee in zijn handen staat om af te rekenen, terwijl royals toch graag dingen op rekening mogen kopen. Hij krijgt bovendien bonuspunten omdat hij met zijn vrouw en haar beste vriendin aan het winkelen is: de vrouw rechts is Marie’s BFF Britt Siesbye.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin Utrecht / ANP

Laatste nieuws

Zie ook