Willem-Alexanders 50ste verjaardagfeest wordt … apart

Op 27 april wordt koning Willem-Alexander 50 jaar. En dat viert hij liefst vier dagen lang. De festiviteiten beginnen...

Op 27 april wordt koning Willem-Alexander 50 jaar. En dat viert hij liefst vier dagen lang.

De festiviteiten beginnen met een flinke portie volk, vorst en vaderland tijdens Koningsdag in Tilburg. Op 28 april is er dan een diner met 150 ‘gewone’ Nederlanders die ook iets te vieren hebben. Maar omdat de Oranjes hun kroonjaren altijd groots vieren, komt er ook nog een privéfeest.

Wat daar inmiddels van uitgelekt is, is nogal… apart. Geen balzaal en geen paleisparty, volgens Bunte geeft de koning een strandfeest. En dan niet iets met een DJ en cocktails, het wordt een sportdag. Geef toe, hij zei in het begin al dat hij nooit een protocolfetisjist zou worden. 

Royal schoolreisje

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Dus, op zaterdag 29 april zullen vrienden, waaronder ook buitenlandse royals, per bus vanuit de betere hotels in Den Haag naar de Rotterdamse havens worden gebracht. Daar zal volgens Bunte op de Maasvlakte gesport worden, waarbij we onmiddellijk visioenen hebben van ‘Ter land, ter zee en in de lucht’. Veel trainingspakken, geen tiara’s, zoveel is duidelijk. 

Dresscode: sneakers

© ANP

Iedereen tast nog in het duister over dit uitwaaimoment: kroonprins Haakon als kitesurfer, kroonprinses Victoria op een hindernissenbaan, royals assorti die zandkastelen bouwen? Laten we hopen dat Zijne Majesteit ook een Slecht Weer-optie heeft. En een aangepast programma voor royal gasten die de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd zijn. De dag wordt afgesloten met een diner en feest in Paleis Noordeinde, waar een balzaal is, maar ook de Koninklijke Stallen schijnen te worden gebruikt als feestruimte. 

Klassieke katerlunch

© Sander Koning / ANP

Op 30 april mag iedereen dan zijn kater wegslapen en lange warme douches tegen de spierpijn nemen voor men wordt verwacht voor een brunch op de Eikenhorst in Wassenaar. Paracetamolletjes op een zilveren dienblaadje lijken een gepaste optie. 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin van Lonkhuijsen / ANP

 

Laatste nieuws