Chapeaux! Prinses Beatrix blootshoofds naar hoedententoonstelling

In de 33 jaar dat ze regeerde, droeg prinses Beatrix vele hoeden. En uitgerekend op een tentoonstelling over haar vele h...

Lees ook

In de 33 jaar dat ze regeerde, droeg prinses Beatrix vele hoeden. En uitgerekend op een tentoonstelling over haar vele hoofddeksels kwam Hare Eigenwijsheid blootshoofds: grappig!

Als koningin stond Beatrix bekend om de wagenwielen en ufo’s waaronder ze door het leven ging. Ze beschouwde de hoed als alternatieve kroon. En ze was er meteen makkelijk herkenbaar mee: waar de hoed was, was de koningin.

Goede hoeden

© PPE Agency / Buys

In de tentoonstelling ‘Chapeaux!’ in Paleis Het Loo staan creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. De hoed staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met de koningin. De hoeden tonen verrassend veel mogelijkheden in kleurgebruik, materialen, versieringen en een creatief vormen- en lijnenspel. 

Dol op toque

© Piroschka van de Wouw

Extra leuk aan het geheel is dat de prinses zelf heeft meegeholpen om de tentoonstelling goed gevuld te krijgen, door haar eigen hoedendozen nog eens na te laten kijken. Duidelijk is dat de toque haar favoriete model is en dat ze liever geen hoeden met een brede rand draagt. Dat is een geste aan het publiek: ze weet dat men voor háár komt en dan ook haar gezicht graag ziet. Zonder hoed gaat dat natuurlijk het beste, misschien dat ze daarom er bewust geen had opgezet. 

De tentoonstelling in Paleis Het Loo is te zien tot en met 27 augustus 2017.

Lees ook: 

Openingsbeeld © Piroschka van de Wouw / ANP

Laatste nieuws

Zie ook