Japan: prinses Aiko is geslaagd en wil wereldvrede

In haar vertrouwde matrozenpakjesuniform is prinses Aiko van Japan (15) afgezwaaid van de Gakushuin Girls' Junior High S...

Lees ook

In haar vertrouwde matrozenpakjesuniform is prinses Aiko van Japan (15) afgezwaaid van de Gakushuin Girls’ Junior High School in Tokio.

In het bijzijn van haar ouders kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako haalde ze haar diploma op. “Ik heb er veel goede vrienden gemaakt en genoten van de laatste drie jaar,” zei ze tegen verslaggevers die het gezin stonden op te wachten.

© Issei Kato / ANP

Zo begon ze

© ANP

Aiko, hier in 2008, had een kwakkelende schoolcarrière op de lagere school, waar ze nogal gepest werd. Op de middelbare ging het beter, daar verzuimde ze slechts één maand, omdat ze ziek was. De ‘uitputting’ zou destijds te wijten zijn geweest aan een enorme groeistuip en gezien het feit dat ze inmiddels in lengte haar moeder bijna voorbij is, zou dat best eens kunnen. 

Kraanvogels

© Issei Kato / ANP

In het jaarboek schreef ze bij wijze van afscheid ‘Een wens voor de wereldvrede’. Ze had zich hiervoor laten inspireren door een klassenbezoek aan het Hiroshima Peace Memorial Park in de buurt van Ground Zero, waar in 1945 een Amerikaanse atoombom viel. In het jaarboek schrijft ze dat het bezoek haar inzichten ‘drastisch heeft veranderd’. “We moeten delen met de wereld wat we zagen en voelden,” schrijft ze en meldt verder dat ze erg ontroerd was door de vele van papier gevouwen kraanvogels bij het monument: “Het deed me beseffen dat veel mensen hetzelfde idee van vrede delen.” 

Straks senior

© Issei Kato / ANP

Nu heeft Aiko even vakantie, in april begint ze aan de Gakushuin Girls’ Senior High School, waar ook haar nichtje prinses Kiko onder andere op heeft gezeten. De seniors dragen ongeveer hetzelfde uniform, maar mogen de witte kousen omruilen voor bijvoorbeeld een donkerblauwe maillot. Verwacht wordt dat ze deze zomer een paar officiële royal momenten zal bijwonen. Vorig jaar maakte ze voor het eerst deel uit van een officiële ceremonie en vergezelde ze haar ouders op een werkbezoek buiten Tokio. Met de aanstaande troonwisseling die haar vader keizer zal maken, is het logisch dat ook Aiko wat vaker in beeld zal komen.  

Lees ook: 

Openingsbeeld © Issei Kato / ANP

Laatste nieuws

Zie ook