Europese royals massaal naar uitvaart prins Richard

Europese Koningshuizen, waaronder de Oranjes en leden van de aristocratie, hebben in groten getale afscheid genomen van...

Lees ook

Europese Koningshuizen, waaronder de Oranjes en leden van de aristocratie, hebben in groten getale afscheid genomen van de op 13 maart overleden prins Richard Sayn-Wittgenstein-Berleburg (82)

Prins Richard was sinds 1969 het hoofd van dit adellijke Huis. Hij trouwde in 1968  met prinses Benedikte van Denemarken (72), de jongere zus van koningin Margrethe van Denemarken. Die was een van de aanwezigen tijdens de uitvaart, die werd bijgewoond door de hele Deense familie.

 Dat is heel uitzonderlijk, want eigenlijk moet er altijd een volwassen troongerechtigd lid van de familie in het land zijn. Er kon een uitzondering worden gemaakt op de wet omdat ze deels op dezelfde dag weer zullen terugkeren op Deens grondgebied. Er is niet bekend gemaakt of ze voor alle zekerheid in verschillende vliegtuigen hebben gereisd.

Oranje-delegatie

© Robin Utrecht / ANP

Ook vanuit Nederland kwam een zware delegatie: koning Willem-Alexander en koning Máxima waren met prinses Beatrix per regeringsvliegtuig naar Duitsland afgereisd. Benedikte en Beatrix zijn leeftijdgenoten die elkaar gedurende hun leven vele malen officieel en privé zijn tegengekomen. 

Groot verdriet 

© PPE Agency / Nieboer

Voor prinses Benedikte (links) en haar kinderen was het een lange dag. Al voor negen uur namen ze in de eigen slotkerk afscheid van prins Richard, die daarna stapvoets en begeleid door een geüniformeerde processie naar de stadskerk werd gebracht. Heel ontroerend was het moment dat koningin Anne-Marie van Griekenland (rechts), die zich op de achtergrond had gehouden bij het inladen van de kist, zich over haar zus Benedikte ontfermde toen dit deel van de ceremonie achter de rug was. Op zo’n verdrietige dag kun je een lieve zus en een troostrijke arm goed gebruiken.

Lockdown Berleburg

 Door al het hoge bezoek was de politie gedwongen extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Delen van het stadje werden afgesloten voor het verkeer en op het laatste moment is besloten dat alleen genodigden toegang krijgen tot de Evangelische Stadskerk. “De familie betreurt het dat dit om veiligheidsredenen nodig is”, aldus de Westfalen Post. De rouwdienst diende als gezamenlijk afscheid, prins Richard is na afloop gecremeerd. De urn wordt op een later tijdstip bijgezet in het familiegraf.  

Ter ere van Richard 

Als eerbetoon heeft het Deense Koningshuis een paar privéfoto’s vrijgegeven van prins Richard en prinses Benedikte:

© Det Danske Kongehuis

 

© Det Danske Kongehuis

 

© Det Danske Kongehuis

 

© Det Danske Kongehuis

 Lees ook: 

Openingsbeeld © Robin Utrecht / ANP

Laatste nieuws

Zie ook