Deense royals in rouw om dood prins Richard

Prins Richard, de man van prinses Benedikte van Denemarken, is overleden op 82-jarige leeftijd. Dat heeft het Deense hof...

Lees ook

Prins Richard, de man van prinses Benedikte van Denemarken, is overleden op 82-jarige leeftijd. Dat heeft het Deense hof bekend gemaakt.

Richard Casimir Karl August Robert Konstantin was de 6de prins van  Sayn-Wittgenstein-Berleburg en sinds 1969 het hoofd van dit adellijke huis. Hij trouwde in 1968 met prinses Benedikte van Denemarken (72), de jongere zus van koningin Margrethe van Denemarken. 

Plotseling overleden

1968 © ANP

“Met groot verdriet moet ik namens Hare Koninklijke Hoogheid prinses Benedikte aankondigen dat Zijne Hoogheid prins Richard is overleden,” zo luidt de officiële verklaring van het Deense hof. “Zijne Hoogheid is maandagavond plotseling overleden in Kasteel Berleburg.” Prinses Benedikte was op dat moment in Denemarken voor werkbezoeken, maar is meteen teruggereisd naar Duitsland. Het is nog niet bekend wanneer prins Richard wordt begraven. 

Nieuw hoofd SWB

© Thomas Lohnes / Getty Images

Richard en Benedikte kregen drie kinderen: oudste zoon prins Gustav (48) is nu het nieuwe hoofd van het Huis van Sayn-Wittgenstein-Berleburg. Slot Berleburg zie je hier op de achtergrond, het is een niet onaardig stulpje. 

Bindingsbang? 

© Pascal Le Segretain / Getty Images

Prins Gustav was in 2000 verloofd met Elvire Pasté de Rochefort, maar de in Parijs geplande bruiloft in 2001 ging niet door. Hij is inmiddels al jaren samen met Carina Axelsson (48), de schrijfster van tienerdetectiveserie ↓ Model Under Cover.

© Carina Axelsson

Paleismoment

2007 © Niels Henrik Dam / Getty Images

Gustav en Carina zijn niet getrouwd, wat best opmerkelijk is voor een erfprins. Koninklijke belemmeringen lijken er niet te zijn, Gustav en Carina, hier links, zijn regelmatig bij familieaangelegenheden zoals de zomerse fotoshoot van de Deense royals. Het stel woont op Slot Berleburg met hun vier honden.

Titelgedoe

© Andreas Rentz / Getty Images

Mocht Gustav geen wettelijk erkende kinderen krijgen – en gezien de leeftijd van Carina gaat dat een uitdaging worden – dan gaat de titel niet over naar een van zijn zussen, Doorluchtige Hoogheden prinses Alexandra en prinses Nathalie. Omdat mannen de voorkeur in opvolging hebben, zou de titel dan naar de jongere broer van prins Richard gaan, Gustavs oom prins Robin (79) en diens oudste zoon, prins Sebastian (46) en vervolgens op Sebastians zoon Ferdinand (13). 

Lees ook: 

Openingsbeeld © Andreas Rentz / Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook