Prins William veroorzaakt rel met skitrip

Prins William heeft al niet de naam de meest ijverige Windsor te zijn. En nu heeft hij zijn hand overspeeld door te...

Lees ook

Prins William heeft al niet de naam de meest ijverige Windsor te zijn. En nu heeft hij zijn hand overspeeld door te feesten in Verbier, terwijl hij in Londen bij een herdenkingsdienst werd verwacht.

De hertog heeft het op de uitgelekte beelden enorm naar zijn zin. Er wordt een vloeibare lunch van bier, wijn en jägerbombs (yikes) genuttigd met zijn vriend Guy Pelly. Er worden high-fives uitgedeeld. Australisch blootmodel Sophie Taylor is van de partij. En later op de avond wordt er gedanst, waarbij duidelijk is dat Williams moves uit de jaren negen stammen.

Het was echt een vriendenweekend: Kate en de kinderen waren nergens te bekennen, Tom van Straubenzee en James Meade wel. Maar voor iemand die eigenlijk in Westminster Abbey had moeten zitten, zijn dit toch best ↓ pijnlijke beelden. 

Belangrijke dienst

Op zich is er niets mis met een skitripje met vrienden. Ware het niet dat alle andere leden van de eredivisie van de Windsors een speciale dienst bijwoonden in Westminster Abbey in het teken van de Commonwealth Day. Dit is de dag waarop alles wat nog bij het Verenigd Koninkrijk hoort, wordt geëerd. De Queen ziet het als een van de belangrijkste dagen van haar koninklijke agenda, die de cultuur en banden met de 52 lidstaten viert. 

Onhandige planning

© Kirsty Wigglesworth / Getty Images

Prins Andrew was ook aan het skiën in Verbier, maar kwam er speciaal voor terug, wat van groot respect voor het Gemenebest getuigt, al helemaal voor iemand die in de hiërarchie steeds verder moet inschikken. Zelfs wereldreiziger Harry was van de partij, wat Williams afwezigheid extra opvallend maakte. Ook al omdat William en Kate de afgelopen twee jaar wel acte de présence gaven. En hij verder deze week geen belangrijke afspraken heeft: de skitrip had best een dagje verschoven kunnen worden, als hij dat had gewild. 

Wel de lusten…

In de zomer stopt prins William met zijn werk als piloot op de traumaheli om meer royal taken op zich te nemen. Kate en hij verhuizen ervoor naar Londen. Hij zegt veel en vaak hoe belangrijk het voor hem is zijn oma te helpen en zich aan volk en vaderland te wijden. In werkelijkheid loopt de prins niet echt warm voor een volle agenda, is hij dol op discrete privéreisjes naar onder andere Spanje om daar te jagen en is ‘ie ook best gemakzuchtig. Tijdens de tournee door Canada nam hij  bijvoorbeeld niet de moeite een Franse speech goed te oefenen. En gaf hij eerlijk toe dat hij zijn briefings niet goed had bestudeerd en dus niet echt goed wist wat de bedoeling van het werkbezoek was.

(Rol)modellengedoe 

Dat is best grappig als je een studentikoze twintiger bent. Maar bij een gesettelde dertiger met vele privileges dringt zich toch de vraag op hoe serieus William zijn taken als royal en aanstaande koning neemt. Het getuigt van een zekere willekeur om het ene wel te doen en het andere niet. En het schuurt bovendien met zijn bewondering voor zijn rolmodel, de Queen, die van ‘het land dienen’ haar levenswerk heeft gemaakt. Zijn PR-team bonkt intussen met het hoofd op tafel. Hadden ze hem net gepitcht als fulltime royal, is dat beeld weer helemaal uitgewist, door één ondoordachte skitrip die per se moest doorgaan…

Lees ook:

Openingsbeeld © Arno Balzarini / ANP

Laatste nieuws

Zie ook